Sanat Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #333362

Roma döneminde ölen aile büyüklerinin balmumundan yapılmış yüz modellerini saklama ve cenaze törenlerinde sergileme geleneği hakkında aşağıda söylenilenlerden hangisi gerçeği yansıtmaz?


Portreciliğin gelişiminde etkili olmuştur
Sanat eseri kaygısından ziyade kayıt niteliği taşırlar
Balmumu masklar, Roma’da yeni patronlarının himayesinde çalışan Yunanlı heykeltıraşlar tarafından mermer ve bronza aktarılmıştır
Patrici denen varlıklı ailelerin ölen aile büyükleri için geçerlidir
M.Ö. 6. ve 7. yüzyıllarda yaygın olarak uygulanmıştır

Yanıt Açıklaması: "Roma heykeltıraşlarının en önemli başarılarından biri olarak kabul edilen portre büstler, Cumhuriyet Dönemi’nde (MÖ 509-MÖ 27) ağırlık kazanmıştır. Kişisel özelliklerin tüm yalınlığıyla yansıtıldığı gerçekçi portre üslubu, toplumun tüm katmanları arasında kısa bir süre içinde rağbet görmüş, Roma heykel sanatının karakteristik özelliklerinden biri hâline gelmiştir. Varlıklı yurttaşların (patrici), ölen aile büyüklerinin balmumundan yapılmış yüz modellerini saklama ve cenaze törenlerinde sergileme geleneği, portreciliğin gelişiminde etkili olmuştur. Sanat eseri kaygısından ziyade kayıt niteliği taşıyan balmumu masklar, artık Roma’da yeni patronlarının himayesinde çalışan Yunanlı heykeltıraşlar tarafından mermer ve bronza aktarılmıştır."
Yorumlar
  • 0 Yorum