Sanat Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #891452

Aşağıdakilerden hangisi, Hz. Muhammed’in evinde kıldırdığı namazlar sırasında durduğu yerin, onurlandırılması amacı ile Emeviler zamanında, cami mimarisine girmiş olan ögedir?


Mihrap

Müezzin mahfili

Minber

Vaaz kürsüsü

Şadırvan


Yanıt Açıklaması:

Mihrap, cami mimarisinin değişmez bir ögesidir. Genellikle yoğun dekorasyonu olan ve caminin kıble duvarında yer alan içbükey bir niştir. Hz. Muhammed’in, evinde kıldırdığı namazlar sırasında durduğu yerin onurlandırılması amacıyla Emeviler zamanında cami mimarisine girmiştir.

Büyük camilerde namaz kılanların hareketlerinde birlik oluşturabilmek için müezzinin üzerine çıktığı ve imamın tekbirlerini yinelediği yüksekçe platforma müezzin mahfili denilmektedir. Minber, imamın kullanımına ayrılmış olan üzerinde hutbe okunan, basamaklarla çıkılan litürjik ögedir. İmamın ibadet için bir araya gelmiş olan topluluğa, vaaz vermek için üzerine çıkıp, oturduğu, mihrabın sol tarafında olan yere de vaaz kürsüsü denilmektedir. Şadırvan, cami avlularında abdest almak için kullanılan, genellikle çokgen ya da daire planlı, su haznesinin çevresinde muslukları olan küçük çeşme yapısıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum