Sanayi Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1368565

Elektrik faturalarında kullanılan elektrik miktarı arttıkça ödenmesi gereken birim başına tutarın azaldığı görülmüştür.

Bahsi geçen fiyat farklılaştırması türü hangisidir? 


Birinci dereceden fiyat farklılaştırması

İkinci dereceden fiyat farklılaştırması

Üçüncü dereceden fiyat farklılaştırması

Zamanlararası fiyat farklılaştırması

Çift yönlü tarife


Yanıt Açıklaması:

Doğrusal olmayan (nonlinear) fiyat farklılaştırması olarak bilinen ikinci derece fiyat farklılaştırmasında, birim başına fiyat sabit olmayıp satın alınan malın miktarına göre
değişmektedir. Bazı piyasalarda her bir alıcı belli dönemlerde malın çok sayıda birimini talep eder. Satın alınan birimlerin sayısı yükseldikçe alıcının talebi azalır.

Örnekler içinde batı ülkelerinde uygulanan su ve elektrik ile ilgili fiyatlamalar ve ülkemizde özellikle GSM şirketlerince uygulanan paket fiyatlamalar gösterilebilir. Tüketicilerin her biri bir ayda birkaç yüz kilowatt saat elektrik satın alırlar. Ancak tüketim arttıkça ödeme istekleri azalır, ilk 100 kilowatt saat alıcı açısından çok değerlidir. Buzdolabı ve aydınlatma için gerekli minimum miktarı karşılamaktadır. Daha yüksek miktarların kullanımından tasarruf etmek kolaydır ve fiyat yüksek olduğu zamanlarda daha anlamlıdır. Yine GSM firmalarının sunduğu mobil telefon ile iletişimde tüketiciler asgari ve zorunlu aylık belirli bir miktardaki iletişim hizmetine birim başına yüksek bedel ödemeye hazırdırlar. Kulanım miktarları arttıkça iletişime duyulan ihtiyacın şiddeti düşecek ve doğal olarak birim başına ödemeye istekli oldukları fiyat da düşecektir. Bu durumda firma tüketilen miktara göre fiyat farklılaştırmasına gidebilir. Bu ikinci derece fiyat farklılaştırmasıdır. Bunun işleyişi aynı mal veya hizmetin farklı miktarlarına veya bloklarına farklı birim fiyatın uygulanması ile işler.

Yorumlar
  • 0 Yorum