Sanayi Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1368579

Çok satılan bir malın yanına nispeten daha az talep gören bir mal konularak daha makul bir fiyata satılması hangi fiyatlama stratejisine örnektir?


Birinci dereceden fiyat farklılaştırması

Üçüncü dereceden fiyat farklılaştırması

Zamanlararası dereceden fiyat farklılaştırması

Çift yönlü tarife

Birlikte veya paket halindeki satışlar


Yanıt Açıklaması:

1939’un ünlü filmlerinden “Rüzgâr Gibi Geçti”yi (Gone with the Wind) görmüş veya duymuşsunuzdur. Bu film eskiden olduğu gibi şimdi de çok popüler olan bir klasiktir. Aynı
film şirketinin 1939’da ürettiği diğer film “Getting Gertie’s Garter”ı (Bulun Gerti’nin Jartiyerini) görmediğinizi veya duymadığınızı tahmin edebiliriz. Aynı şekilde bu iki filmin nasıl bir alışılmadık yöntemle fiyatlandırıldığını da bilmediğinizi kolaylıkla söyleyebiliriz.

Rüzgâr Gibi Geçti filmini kiralayan firmalar aynı zamanda Jartiyer filmini de kiralamak zorunda idiler. Diğer bir anlatımla bu iki film birlikte kiralanmaktaydı. Film şirketi bir paket dahilinde kiralama işlemini neden yapmaktadır? Cevabın açık olduğunu düşünebilirsiniz. Birinci film büyük bir film iken diğeri önemsiz bir filmdir. İki film bir paket hâline getirilerek önemsiz filmin de kiralanması sağlanmaktadır. Ancak bu yanıt ekonomik açıdan bir anlam taşımaz. Şimdi bir sinema sahibinin haftalık rezervasyon fiyatının yani haftalık ödeyebileceği en yüksek kira bedelinin birinci film için 16.000TL ve ikinci film için 4.000TL olduğunu varsayalım. Bu durumda, sinema işleticisi filmleri ister ayrı ayrı, isterse paket hâlinde alsın iki film için ödeyeceği en yüksek değer 20.000 birimdir.

Tüketici talepleri heterojen olduğunda, firma fiyat farklılaştırması yapamıyorsa paket dahilindeki satışlar yararlıdır. Sinemacılar da farklı gruplara, örneğin farklı yaş gruplarına, farklı film tercihi olan gruplara hitap ettiklerinden, farklı filmleri talep ederler. Film şirketlerinin bu heterojenliği nasıl kendi çıkarlarına çevirdiklerini görmek için aşağıdaki örneği inceleyelim; bir beldede iki sinema olduğunu (x, y) ve bunların iki filme ilişkin rezervasyon fiyatlarının aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım.

Eğer filmler ayrı ayrı kiralanırsa 1. film için istenebilecek maksimum fiyat 13.000TL olacaktır. Çünkü daha yüksek bir fiyat y sinemasını piyasa dışı bırakmaktadır. Benzer şekilde 2. film için istenebilecek maksimum fiyat 4.000 birimdir. Bu fiyatlar verildiğinde her bir sinemadan 17.000 birimlik gelir sağlanacak toplam gelir 34.000 birimi olacaktır. Ancak bu iki filmin paket dahilinde satılması durumunda, x sineması iki filme 20.000TL değer verirken, y sineması 18.000TL değer belirlemektedir. Bu durumda her iki sinemaya satış için 18.000TL’lik bir fiyat istenebilir ve toplam gelir 36.000TL olur. Görüldüğü gibi filmleri birlikte satmakla 2.000TL’lik ek gelir elde edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum