Sanayide Enerji Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #671259

“Kazan besleme suyu bacadan dışarı atılan atık gaz ile ön ısıtılmaktadır. Böylece kazanda besleme suyunu ısıtmak için daha az enerji kullanılmış olacaktır. Kazanda yakıtın yanması sonucu oluşan baca gazı kazandaki suyu ısıttıktan sonra bacadan dışarı atılmaktadır. Bacadan dışarıya atılan gazda hala kullanılabilecek miktarda enerji bulunmaktadır. Bu enerjiyi kullanmak üzere bacaya bir __________ yerleştirilir ve böylece bacadan atılmakta olan enerjinin bir kısmı geri kazanılmış olur.”
Yukarıda açıklanan ısı geri kazanımı yöntemi ile ilgili olarak verilen paragraftaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


Ekonomizör

Sıvı akışkanlı indirekt ısı değiştiricileri

Levhalı ısı değiştiricileri

Isı tekerleği

Isı borulu ısı değiştiricileri


Yanıt Açıklaması:

Ekonomizör: Kazan besleme suyu bacadan dışarı atılan atık gaz ile ön ısıtılmaktadır. Böylece kazanda besleme suyunu ısıtmak için daha az enerji kullanılmış olacaktır. Kazanda yakıtın yanması sonucu oluşan baca gazı kazandaki suyu ısıttıktan sonra bacadan dışarı atılmaktadır. Bacadan dışarıya atılan gazda hala kullanılabilecek miktarda enerji bulunmaktadır. Bu enerjiyi kullanmak üzere bacaya bir ekonomizör yerleştirilir ve böylece bacadan atılmakta olan enerjinin bir kısmı geri kazanılmış olur.
Sıvı akışkanlı indirekt ısı değiştiricileri: Önce atık enerji bir borudan geçirilirken sıvı akışkanla karşılaştırılır ve enerjisi bu akışkana aktarılır. Daha sonra ikinci bir borudan enerji transfer edilecek akışkan geçirilir. Bu borunun içerisine atık akışkanın enerjisini almış olan sıvı akışkan geçirilir.
Levhalı ısı değiştiricileri: Birbirine paralel olarak sıralanmış ve contalarla ayrılmış ince levhalar bulunmaktadır. Plakalar arasındaki kanallarda enerji alan ve enerji veren akışkanlar ters yönde hareket etmektedirler. Enerjisini verecek olan sıcak akışkan alt kanallardan birinden geçerek yukarıya doğru giderken, enerji alacak olan soğuk akışkan üstteki bir kanaldan geçerek sıcak plakaların arasından aşağıya doğru yönlendirilmektedir.
Isı tekerleği: Bir akışkandan alınan ısı depolanarak diğer akışkana aktarılmaktadır. Isı tekerleği, biri giriş havasını diğeri egzoz gazını taşıyan iki kanal içine yerleştirilmiştir. Isı tekerleği dönerken, içinden geçen atık sıcak gazın enerjisi emilir. Daha sonra depolanan bu enerji soğuk hava giriş havasına transfer edilir.
Isı borulu ısı değiştiricileri: Hareketli parça yoktur. Bir ısı borusunun içi uygun bir akışkanla doldurulur, sızdırmazlığı sağlanmış, kılcal bir yapıda tasarlanmıştır. Her iki ucu kapalı ve içinde soğutucu akışkan vasıtasıyla atık ısının enerjisinin diğer bir gaza aktarıldığı bir sistemdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum