Sanayide Enerji Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #673092

I. Soğutucu akışkan bir genleşme valfinden (4) geçerek tekrar buharlaştırıcıya döner. Bu sırada akışkan kompresörün yüksek basıncından buharlaştırıcının düşük basıncına genleşir ve sıcaklığı da düşer.

II. Çevreden ısı çekildiğinde, buharlaştırıcıdaki sıvı fazlı soğutucu akışkan düşük basınç altındadır ve düşük bir sıcaklık seviyesindedir (1). Buharlaştırıcıdaki düşük sıcaklık seviyesi sayesinde soğutucu akışkan buharlaşır ve çevreden ısı çeker.

III. Yoğuşturucuyu (3) çevreleyen tesisat suyunun sıcaklığı, soğutucu akış- kanın yoğuşma sıcaklığından düşüktür. Buhar fazındaki akışkan soğuyarak sıvı faza geçer. Buharlaştırıcının çevreden çektiği ısı ve kompresördeki sıkıştırma işlemi sırasında ilave edilen elektrik enerjisi ısıtma suyuna aktarılmış olur

IV. Kompresör (2) akışkan buharını emer ve sıkıştırarak basınçlandırır. Sıkıştırma sırasında buhar fazındaki akışkanın basıncı arttığı için sıcaklığı da artar. Kompresördeki sıkıştırma işleminden sonra buhar fazındaki akışkan yoğuşturucuya gelir.

Bir elektrik tahrikli kompresörlü ısı pompasının çalışma prensibi hangi seçenekte doğru bir sırada verilmiştir?


I-III-II-IV

I-II-III-IV

II-IV-I-III

IV-III-I-II

II-IV-III-I


Yanıt Açıklaması:

Bir elektrik tahrikli kompesörlü ısı pompasının çalışma prensibi, Çevreden ısı çekildiğinde, buharlaştırıcıdaki sıvı fazlı soğutucu akışkan düşük basınç altındadır ve düşük bir sıcaklık seviyesindedir. Buharlaştırıcıdaki düşük sıcaklık seviyesi sayesinde soğutucu akışkan buharlaşır ve çevreden ısı çeker. Kompresör akışkan buharını emer ve sıkıştırarak basınçlandırır. Sıkıştırma sırasında buhar fazındaki akışkanın basıncı arttığı için sıcaklığı da artar. Kompresördeki sıkıştırma işleminden sonra buhar fazındaki akışkan yoğuşturucuya gelir. Yoğuşturucuyu  çevreleyen tesisat suyunun sıcaklığı, soğutucu akış- kanın yoğuşma sıcaklığından düşüktür. Buhar fazındaki akışkan soğuyarak sıvı faza geçer. Buharlaştırıcının çevreden çektiği ısı ve kompresördeki sıkıştırma işlemi sırasında ilave edilen elektrik enerjisi ısıtma suyuna aktarılmış olur   Soğutucu akışkan bir genleşme valfinden geçerek tekrar buharlaştırıcıya döner. Bu sırada akışkan kompresörün yüksek basıncından buharlaştırıcının düşük basıncına genleşir ve sıcaklığı da düşer. Böylece çevrim tamamlanmış olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum