Sanayide Enerji Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #673593

I. Yanma odasına püskürtülerek verilen yakıt, sıkıştırılmış hava ile karışarak yanar.
II. Egzoz gazı, atık ısı kazanında yer alan içi su dolu olan boru demetlerinden geçerek suyu ısıtır ve belli ısı değerlerinde buhar ve sıcak su elde edilir.
III. Atmosferden alınan hava bir filtre sisteminden geçirilir ve gaz türbininin kompresör kısmına girer ve burada sıkıştırılarak yanma odasına iletilir.
IV. Gaz türbininden çıkan atık gaz bir egzoz kanalıyla atık ısı kazanına iletilir.
V. Yüksek basınçlı gaz, türbin kanatçıklarından geçerek türbini döndürür ve türbine bağlı jeneratörden elektrik enerjisi üretilir.

Yukarıda bir kojenrasyon tesisinde enerji üretim süreçleri verilmiştir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu süreçler doğru sıralanmıştır?


III – V – IV – II – I

III – I – V – IV – II

IV – II – III – I – V

V – IV – II – III – I

II – IV – V – III – I


Yanıt Açıklaması:

Kojenerasyon tesisinde enerji üretim süreci genel olarak şu şekilde özetlenebilir: Atmosferden alınan hava, bir filtre sisteminden geçirildikten sonra gaz türbininin kompresör kısmına girer ve burada sıkıştırılarak yanma odasına iletilir. Yanma odasına püskürtülerek verilen yakıt, sıkıştırılmış hava ile karışarak yanar. Yanma sonucu oluşan 1.000-1.100 °C sıcaklığın üzerindeki yüksek basınçlı gaz, türbin kanatçıklarından geçerek türbini döndürür ve türbine bağlı jeneratörden elektrik enerjisi üretilir. Gaz türbininden çıkan 500-600 °C sıcaklığındaki atık gaz bir egzoz kanalıyla atık ısı kazanına iletilir. Egzoz gazı, atık ısı kazanında yer alan içi su dolu olan boru demetlerinden geçerek suyu ısıtır ve belli ısı değerlerinde buhar ve sıcak su elde edilir. Elde edilen buhar ve/veya sıcak su, işletmelerde proses amaçlı veya bir binanın ısıtılması amacı ile kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum