Sanayide Enerji Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #673535

Aşağıda kojenerasyon ile elektrik ve ısı üretiminin ayrı ayrı yapıldığı sistemin karşılaştırılmasına dair bir grafik verilmiştir.

  1. Bu grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Ayrı ayrı üretim yapan tesis, kojenerasyon tesisinden daha fazla birincil enerjiye ihtiyaç duyar.

Ayrı ayrı üretim yapan tesisin ortalama enerji verimi %43 ve ısı kazanının verimi %95’tir.

Kojenerasyon tesisi %50 ısıl verime ve %35 elektrik verimine sahiptir.

Kojenerasyon tesisi, ayrı ayrı üretim yapan tesisten daha verimli çalışır.

Ayrı ayrı üretim yapan tesis daha fazla birincil enerjiye ihtiyaç duyduğu halde, gerçekleştirdiği üretim daha verimlidir.


Yanıt Açıklaması:

Ayrı ayrı ısı ve elektrik üretiminin, aynı miktarda ısı ve elektrik üretimi sağlayan tek bir kojenerasyon tesisine göre daha fazla birincil enerjiye ihtiyacı olduğu görülmektedir. Diyagramda içten yanmalı bir pistonlu motora sahip kojenerasyon tesisinin gerçekçi %50 ısıl verime ve %35 elektrik verimine sahip olduğu kabul edilmiştir. Diyagramda, geleneksel elektrik üretim yapısı için ortalama enerji verimi %43 ve ısı kazanının verimi %95 olarak kabul edilmiştir. Verim; elde edilmek istenilen değerin, bu değeri elde etmek için harcanan değere olan oranıdır. Kojenerasyon sistemlerinde giren 100 birimlik birincil enerjinin (yakıt), 35 birimi elektrik enerjisi ve 50 birimi ısı enerjisi olarak geri kazanılmaktadır. Konvansiyonel sistemlerde, kojenerasyon sisteminden elde edilen 35 birimlik elektrik enerjisini elde edebilmek için %43 (%55) verime sahip tesiste 81 (64) birimlik bir enerji girdisi gerekir. Aynı şekilde, 50 birimlik ısı enerjisi elde etmek için ise 53 birimlik bir enerji girdisi gerekir. Sonuç olarak, kojenerasyon tesislerinde 100 birimlik enerji girdisiyle üretilebilen enerji, ayrı ayrı sitemler olarak konvansiyonel sistemlerde toplam 134 birimlik enerji girilerek üretilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum