Satış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1043236

"..............", satış tahmini için uzman görüşlerine başvururken, uzmanların bir grup içerisinde karşılıklı tartışmalarına izin vermez. Her uzman kendi bilgi ve beklentisine göre tahminini yapar, bu tahminler toplanır ve isim bildirilmeden bir özet rapor hazırlanır. Boşluğa hangisi gelmelidir?


Delfi tekniği

Müşteri Beklentileri

Nicel Satış Tahmin Yöntemleri

Zaman Serisi Teknikleri

Hareketli Ortalamalar


Yanıt Açıklaması:

Delfi tekniği, satış tahmini için uzman görüşlerine başvururken, uzmanların bir grup içerisinde karşılıklı tartışmalarına izin vermez. Her uzman kendi bilgi ve beklentisine göre tahminini yapar, bu tahminler toplanır ve isim bildirilmeden bir özet rapor hazırlanır. Bu raporda, ortalama veya medyan tahmin ile dağılım bilgileri yer alır. Sıklıkla grup ortalamasından çok farklı tahminde bulunmuş uzmanlardan bunun nedeni sorulur ve rapora dâhil edilir. Bu durumda, grup baskısı yaşamadan insanlar
görüşlerini savunabilirler. Bu özet rapor, ilk aşamaya katılmış olan tüm uzmanlarla paylaşılır ve tahminlerini yenilemeleri istenir. Böylece grup dinamiğine maruz kalmadan her uzman grubun tahmin rakamlarını görerek bireysel tahminini değiştirme şansına sahip olur. Bu süreç tahminler yakın sayıncaya kadar bir kaç kez tekrar edilebilir. Delfi tekniğinin problemi geri besleme ve tekrarların uzun sürebilecek olmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum