Sayısal Fotoğraf Baskı Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #634751

Aşağıdakilerden hangisinde Mikro 4/3 Algılayıcı (Micro Four Thirds) Sistemli Basit Sayısal Fotoğraf Makinelerinin diğer sayısal makinelere karşı avantaj veya dezavantajı doğru bir şekilde belirtilmemiştir?


Mikro 4/3 makinelerde algılayıcılar 18 x 13.5 mm (22.5 mm diyagonal) boyut- larında olup, 17.3 x 13.0 mm (21.6 mm diyagonal) görüntüleme alanı sağlamakta- dır. Bu boyutlar D-SLR sistemlerde kullanılan APS-C algılayıcılardan %30 - 40 daha küçük, ama basit sayısal fotoğraf makinelerinin tipik algılayıcı boyutu olan 1/2.5- inç sistemden de yaklaşık 9 kat daha büyüktür.

Elektronik bakaç sistemi basit sayısal makinelere göre daha aydınlık ve net bir görüntü sağlamamaktadır.

Alan derinliği ise, basit sayısal fotoğraf makinelerinden daha az, tam algılayıcılı makinelerden daha çoktur.

Bu makinelerde kullanılan kontrast-saptamalı otomatik netleme (contrast de- tect autofocus) performansının, bazı giriş seviyesindeki ucuz D-SLR gövdelerdeki evre-saptamalı otomatik netleme (phase detect autofocus) performansına göre daha hassas ama yavaştır.

Micro Four Thirds sistemler, ağırlık itibariyle D-SLR sistemlerden daha hafif, basit sayısal fotoğraf makinelerinden ise daha ağırdırlar.


Yanıt Açıklaması:

Mikro 4/3 makinelerde algılayıcılar 18 x 13.5 mm (22.5 mm diyagonal) boyut- larında olup, 17.3 x 13.0 mm (21.6 mm diyagonal) görüntüleme alanı sağlamakta- dır. Bu boyutlar D-SLR sistemlerde kullanılan APS-C algılayıcılardan %30 - 40 daha küçük, ama basit sayısal fotoğraf makinelerinin tipik algılayıcı boyutu olan 1/2.5- inç sistemden de yaklaşık 9 kat daha büyüktür. Micro Four Thirds sistemler, ağırlık itibariyle D-SLR sistemlerden daha hafif, basit sayısal fotoğraf makinelerinden ise daha ağırdırlar. Alan derinliği ise, basit sayısal fotoğraf makinelerinden daha az, tam algılayıcılı makinelerden daha çok, Four Thirds D-SLR’lerle aynıdır; ki bu olgu özellikle portre fotoğrafçılığı gibi alan derinliğinin az olmasını gerektiren çekimler- de avantaj oluşturmaktadır. Bu makinelerde kullanılan kontrast-saptamalı otomatik netleme (contrast de- tect autofocus) performansının, bazı giriş seviyesindeki ucuz D-SLR gövdelerdeki evre-saptamalı otomatik netleme (phase detect autofocus) performansına göre da- ha hassas ama yavaş olduğu; elektronik bakaç sisteminin ise basit sayısal makinelere göre daha aydınlık ve net bir görüntü sağladığı belirtilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum