Sayısal Fotoğraf Makineleri Deneme Sınavı Sorusu #1148257

35 mm DSLR fotoğraf makinelerindeki görüntü dosyalama biçimi olan Jpeg dosyalama türü ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Jpeg dosyalama genellikle profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilir.

Jpeg sayısal negatif olarak da nitelendirilen bir dosyalama türüdür.

Jpeg belgelerin görüntü çözünürlüğü ve derinliği “raw ” belgelere nazaran daha yüksektir.

Jpeg dosyalama türünün boyutları raw’a göre küçüktür.

Jpeg formatın özelliği, çekim sırasında oluşan pozlandırma ve renk ısısı düzeltme hatalarına, görüntünün renk derinliği, ton kontrastlığı  ve parlaklık değerlerinden çok fazla kayıba uğramaksızın değişiklik yapılabilmesine olanak tanımasıdır.


Yanıt Açıklaması:

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde iki türlü görüntü dosyalama biçimi vardır. Bunlar; Raw  ve Jpeg dosyalama türleridir. Raw (Ham) dosyalama genellikle profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilen, sayısal negatif olarak da nitelendirilen bir dosyalama türüdür. Raw belgelerin görüntü çözünürlüğü ve derinliği “Jpeg” belgelere nazaran daha yüksektir. Dosya boyutları büyüktür. Bu belgeler ancak Photoshop ya da PhaseOne-Capture One gibi fotoğraf işleme yazılımları ile açılabilir. Söz konusu dosyanın yazılım tarafından tanımlanabilmesi için “Plug-in” (eklenti) adı verilen uzantının makine ya da yazılım üreticisi tarafından desteklenmesi gerekir. Bu formatın özelliği, çekim sırasında oluşan pozlandırma ve renk ısısı düzeltme hatalarına, görüntünün renk derinliği, ton kontrastlığı  ve parlaklık değerlerinden çok fazla kayba uğramaksızın değişiklik yapılabilmesine olanak tanımasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum