Sayısal Fotoğraf Makineleri Deneme Sınavı Sorusu #1257928

Aşağıdakilerden hangisi büyük format fotoğraf makinelerinin özelliklerinden biri değildir?


Büyük Format” terimi adını büyük boyutlu plan filmlerden (sheet film) alır.

Çoğunlukla inç ölçü sistemine göre 4x5 inç (10x12.5 cm.), 5x7 inç (13x18cm.) ve 8x10 inç (20x25cm.) olarak üretilir ve kullanılır.

Büyük format fotoğraf makineleri; stüdyo kamerası, teknik kamera gibi farklı isimlerle de tanımlanırlar.

Alan derinliği, perspektif ve geometrik biçim kontrolünün önem kazandığı endüstriyel sektör ve mimari yapı görüntülemesinde sıklıkla tercih edilirler.

Büyük format fotoğraf makineleri, ortamdaki ışık değerini ölçebilen ışıkölçerlere sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Büyük Format” terimi adını bu tür makinelerde sıklıkla kullanılmış ve halen de kullanılmakta olan büyük boyutlu plan filmlerden (sheet film) alır. Plan film, çoğunlukla büyük format körüklü fotoğraf makinelerinde kullanılan asetat ya da polyester taşıyıcı tabanlı tekil plan filmlere verilen addır. Çoğunlukla inç ölçü sistemine göre 4x5 inç (10x12.5 cm.), 5x7 inç (13x18cm.) ve 8x10 inç (20x25cm.) olarak üretilir ve kullanılır. Büyük formatta sıklıkla kullanılan film boyutları 4x5 inç ve 8x10 inç idi. Ancak, günümüzde söz konusu filmlerin yerini büyük oranda sayısal görüntü arkalıkları almıştır. Büyük format fotoğraf makineleri; stüdyo kamerası, teknik kamera, İngilizce’de view camera, field camera ve stand camera gibi farklı isimlerle de tanımlanırlar. Perspektif ve geometrik biçim kontrolünün önem kazandığı endüstriyel sektör ve mimari yapı görüntülenmesinde sıklıkla tercih edilirler. Perspektif kontrolünün yanı sıra net alan derinliği kontrolünün önemli olduğu yakın plan (makro) ve masaüstü ürün görüntülemelerinde de en çok kullanılan fotoğraf makinesi türüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum