Sayısal Fotoğraf Makineleri Deneme Sınavı Sorusu #1148265

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde ışık ölçerin kullanımı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


35 mm DSLR fotoğraf makineleri TTL ile ışık ölçümü yapar.

Işık okumalarında, fotoğrafı çekilen konu üzerindeki ışık dağılımı, açık-koyu leke değerlerinin birleşimleri ve çerçeve içindeki yerleri göz önünde bulundurulur.

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin ışık ölçerleri ile gerçekleştirilen ışık ölçüm yöntemleri bölgesel ortalama, merkez ağırlıklı ortalama ve nokta ölçüm olmak üzere üç tiptir.

TTL ışık ölçümünün kolaylığı, DSLR fotoğraf makinesinin objektifinin önüne takılacak filtreleri de dikkate alarak ışık ölçümü yapmasıdır.

Nesnenin kameraya olan uzaklığına göre fotoğrafçı en uygun ışık ölçüm alanını belirler.


Yanıt Açıklaması:

Işık Ölçer

35 mm DSLR fotoğraf makineleri TTL ışık ölçümü yapar. İngilizce fotoğraf terminolojisinde “Through the Lens” tanımlamasının kısaltılmış ifadesidir. Fotoğrafı çekilecek konu üzerinden yansıyan ışık, objektifin içinden geçer ve algılayıcı üzerine düşecek görüntünün söz konusu ışıklılık değerleri, yine makine içinde konumlandırılmış bir ışık ölçer tarafından diyafram ve örtücü süresi olarak tanımlanır. TTL ışık ölçümünün kolaylığı, DSLR fotoğraf makinesinin objektifinin önüne takılacak filtreleri de dikkate alarak ışık ölçümü yapmasıdır. Işık okuması yapabilmek için öncelikli olarak makine ışık ölçerinin hangi bölgeleri referans alarak ölçüm yapabildiğinin ve bu bölgelerin bakaç üzerinde hangi bölgelere denk düştüğünün bilinmesi gerekir. Işık okumalarında, fotoğrafı çekilen konu üzerindeki ışı k dağılımı, açık-koyu leke değerlerinin birleşimleri ve çerçeve içindeki yerleri göz önünde bulundurulur, uygun ışık okuma yöntemi seçilir ve uygulanır. 35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin ışık ölçerleri ile gerçekleştirilen ışık ölçüm yöntemleri çok çeşitlidir. Bölgesel ortalama, merkez ağırlıklı ortalama ve nokta ölçüm olmak üzere genellikle üç tip ölçüm türü fotoğraf makinelerinde yer alır.  Fotoğrafçı çektiği konunun ışıklandırma ve ton değerlerine göre en uygun ışık ölçüm alanını belirlemelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum