Sayısal Fotoğraf Makineleri Deneme Sınavı Sorusu #1257953

Orta format fotoğraf makinelerinin kullanımı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Objektif ve görüntü (film) düzlemlerine, eğme ve kaydırma hareketleri yaptırabilecek şekilde tasarlanmış olmaları

Orta format fotoğraf makinelerinin büyük çoğunluğu, objektif, gövde ve film taşıyıcısı (magazin) ya da sayısal arkalık olmak üzere birbirlerinden ayrılabilir üç bölümden oluşur.

Sayısal orta format makinelerin çoğu SLR, yani tek objektifli aynalı modellerdir. Yani buzlu cam üzerinde oluşan görüntü, ayna aracılığıyla, objektiften gelen gerçek iz düşümdür.

Pentaprizma ise bazı orta format fotoğraf makinelerde bulunmaz.

Orta format fotoğraf makinelerini, büyük format fotoğraf makinelerinden ayıran en önemli farklılığı, kamera hareketlerini yapmaya elverişsiz yapısıdır.


Yanıt Açıklaması:

Orta format fotoğraf makinelerinin büyük çoğunluğu, objektif, gövde ve film taşıyıcısı (magazin) ya da sayısal arkalık olmak üzere birbirlerinden ayrılabilir üç bölümden oluşur. Objektif ve film düzlemlerini bir arada tutan kısım (gövde), aynı zamanda görüntünün izlenebilmesine olanak tanıyan ayna, buzlu cam ve pentaprizma ya da üstten bakmalı bakaç çerçevesini üzerinde bulunduran bölümdür. Sayısal orta format makinelerin çoğu SLR, yani tek objektifli aynalı modellerdir. Yani buzlu cam üzerinde oluşan görüntü, ayna aracılığıyla, objektiften gelen gerçek iz düşümdür. Pentaprizma ise bazı orta format fotoğraf makinelerde bulunmaz. Pentaprizma, buzlu camın üzerinde sağ-sol ters yönlerde oluşan iz düşümü düzelterek bakaça ulaştırmayı sağlayan buzlu cam üzerine konumlandırılmış beş kenarlı cam prizma yapıdır. Böylesi bir durumda görüntünün, buzlu cam üzerinde sağ-sol ters olarak oluştuğu görülür. Orta format fotoğraf makinelerini, büyük format fotoğraf makinelerinden ayıran en önemli farklılığı, kamera hareketlerini yapmaya elverişsiz yapısıdır. Bu özelliği perspektif kontrolü yapabilmeyi olanaksız hale getirir. Ancak büyük formatlara oranla daha az hacimde yer tutması, elde taşınabilmesini ve kullanımını kolaylaştırır. Özellikle moda fotoğrafçılığı alanında yaygın olarak kullanılırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum