Sayısal Fotoğraf Makineleri Deneme Sınavı Sorusu #1148249

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin görüntü çözünürlüğü ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Maksimum çözünürlüğü 21.1 megapiksel olan bir DSLR fotoğraf makinesinin algılayıcısının üzerinde yerleşik olan maksimum piksel sayısı, yatay satırda 5616 adet, dikey satırda ise 3744 adettir.

Yüksek çözünürlük konunun ayırt edilebilir renk derinliği, ton kontrastlığı, parlaklık değerlerinin en üst sınırda görüntülenebilmesine olanak tanır.

Yüksek çözünürlükte görüntü işlemcisinin hızı ve işlenen görüntünün depolama ünitesine aktarım hızı yavaşlar.

Yüksek çözünürlükte görüntü dosyasının veri büyüklüğü artar.

Düşük çözünürlükte konunun ayırt edilebilir renk derinliği, ton kontrastı, parlaklık değerlerinin maksimum kapasitede görüntülenebilmesine olanak sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Görüntü çözünürlüğü piksellerin, algılayıcının yatay ve düşey eksen satırları üzerinde yer alan en yüksek sayılarının birbirlerine olan çarpımları, algılayıcı çözünürlüğünü tanımlar. Örneğin; Maksimum çözünürlüğü 21.1 megapiksel (1 megapiksel=1.000.000 piksel) olan bir DSLR fotoğraf makinesinin algılayıcısının üzerinde yerleşik olan maksimum piksel sayısı, yatay satırda 5616 adet, dikey satırda ise 3744 adettir. Bu sayıların çarpımı, bize 21 milyon rakamını verir.

Yüksek çözünürlük (Piksel yoğunluğunun artışı) konunun ayırt edilebilir renk derinliği, ton kontrastlığı, parlaklık değerlerinin en üst sınırda (fotoğraf makinesinin algılayıcısının kayıt edebildiği en yüksek çözünürlük) görüntülenebilmesine olanak tanır. Buna karşın görüntü işlemcisinin hızı ve işlenen görüntünün depolama ünitesine aktarım hızı yavaşlar. Görüntü dosyasının veri büyüklüğü artar. Bu nedenle daha yüksek kapasitelerde veri depolamaya uygun bellek kartları bulundurmak gerekir.

Düşük çözünürlük (Piksel yoğunluğunu azalması); konunun ayırt edilebilir renk derinliği, ton kontrastı, parlaklık değerlerinin minumum kapasitede görüntülenebilmesine olanak sağlar. Görüntü işlemcisinin hızı artar ve daha kısa sürelerde söz konusu veri, depolama ünitesine yazılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum