Şehircilik Deneme Sınavı Sorusu #1174866

İmar planlarının amacı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

  1. Yerleşme yerleri ile yapılaşmaların imar planları ve ilgili mevzuat hükümleri ile sürdürülebilir çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak
  2. Belediye ve mücavir alanlar ile bu alanlar dışında kamu ve toplum yararını gerçekleştirecek hukuki çerçevenin oluşturmak
  3. Yerleşim birimlerinin fiziksel mekânlarının şekillenmesini sağlamak
  4. Planlı ve öngörülebilir bir yapılaşma sağlamak ve kent yerleşim alanlarını kontrol etmek ve denetlemek


Yalnız I

I,II,III,IV

II,III,IV

Yalnız II

III,IV


Yanıt Açıklaması:

İmar planlarındaki temel amaç; mücavir alan sınırları içindeki yerleşme yerleri ile yapılaşmaların imar planları ve ilgili mevzuat hükümleri ile sosyal ve teknik altyapı, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamaktır.

Bu anlamda imar planlamasının amacı, belediye ve mücavir alanlar ile bu alanlar dışında kamu ve toplum yararını gerçekleştirecek hukuki çerçevenin oluşturulmasıdır. Dolayısıyla imar mevzuatını her türlü toprak kullanımını hukuk kurallarına bağlayan, planların uygulanmasından önce bilinmesi gereken hukuki veriler olarak tanımlamak mümkündür. İmar planlaması kamu yararı amacıyla yapıldığı için, kamu düzenini ve yararını koruyan kanunlarla yerleşim birimlerinin fiziksel mekânlarının şekillenmesi amaçlanır(Kalabalık, 2002, s.37-38.).

Planlı ve öngörülebilir biryapılaşmanın sağlanması, kent yerleşim alanlarının kontrol edilebilir, denetlenebilir, yönlendirilebilir bir Yapıya kavuşturulması, estetik bir mimarinin yaşama geçirilmesi ve imar uygu-lamalarıyla birlikte çevresel sorunların yaşanmaması için toprak kullanım kararlarının belirli bir plana-düzene bağlanması ve bu plan kararlarının da hukuksal bir temele dayanması gerekmektedir( Tazegül, 2010, s.165). Tüm maddeler doğru olduğu in doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum