Şehircilik Deneme Sınavı Sorusu #1213485

Tarihsel süreçte medeniyetlerin kentsel mekanlarını oluştururken önemli karakteristik özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    1. Yunan medeniyetinde, kentsel mekân, o kentin kutsal tanrısı/tanrıçası için yapılan tapınağın arasında kurulan yol bağıyla tanımlanmaktadır.
    2. Roma medeniyetinde, kentsel mekan stadyum, ana cadde veya tören mekanları ile kurulan askeri ve politik ilişkiyle sınırlı diğer bina gruplarını da içine mekan bütünüdür.
    3. Yunan medeniyetinde sosyal ve politik ilişkiler ana kentsel mekânları oluşturmuştur.
    4. Roma medeniyetindeki mekânlarda düzen ve gücün bir arada denetlendiği, askeri politik görüşleri rekabet içindedir.
    5. Mısır da ise bu olgu dini ve tekil güç etrafında şekillenirken kentsel mekan inşa edilmiş piramitler, tapınaklarla kurgulanmıştır.


Yalnız I

II,III,IV

I,II,III,IV,V

Yalnız V

I,II,IV,V


Yanıt Açıklaması:

Yunan medeniyetinde, kentsel mekân, agorayı ve onun etrafında şekillenen odeon, hamam vb. gibi o Kentin kutsal tanrısı/tanrıçası için yapılan tapınağın arasında kurulan yol bağıyla tanımlanmaktadır. Roma medeniyetindeyse, bu kurgu; forum ve diğerleriyle olan ilişkileri, örneğin stadyum, ana cadde veya tören mekanları ile kurulan askeri ve politik ilişkiyle sınırlı diğer bina gruplarını da içine mekan bütünüdür. Yunan medeniyetinde sosyal ve politik ilişkiler ana kentsel mekânları oluştururken, Roma medeniyetindeki mekânlarda ise düzen ve gücün bir arada denetlendiği, askeri – politik görüşlerin birbirleriyle rekabet halinde olduğu, devamlı gerilimin – değişimin olduğu görülmektedir. Yunan medeniyetinde sosyal ve politik ilişkiler ana kentsel mekânları oluştururken, Roma medeniyetindeki mekânlarda ise düzen ve gücün bir arada denetlendiği, askeri – politik görüşlerin birbirleriyle rekabet halinde olduğu, devamlı gerilimin – değişimin olduğu görülmektedir. Mısır da ise bu olgu dini ve tekil güç etrafında şekillenmiştir. Anıtsal olan ve gelecekte yaşanacak yaşam için inşa edilmiş piramitler, tapınaklarla kentsel mekân kurgulanmıştır. Mimari ürünlerinin kalıcılığı, anıtsal tapınak ve saray binaları ile sınırlı kalmıştır. Tüm maddeler doğru olduğundan doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum