Şehircilik Deneme Sınavı Sorusu #1174921

İmar planında değişikliklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi /hangileri doğrudur?

  1. Planlarda değişiklik yapılması ana kural olmayıp, ihtiyaçlar doğrultusunda yapılır.
  2. 3194 sayılı İmar Kanununda imar planında yapılacak değişiklikler ayrıntılı belirtilmiştir
  3. Kamu yararının zorunlu kılması halinde yapılan plan düzenlemeleridir,
  4. Değişikliklerle ilgili usul ve esaslar Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’de
  5. ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.


I,II,III

I,III,IV

II,III,IV

I,II,III,IV

III,IV


Yanıt Açıklaması:

Planlarda değişiklik yapılması ana kural olmayıp, ihtiyaçlar dolayısıyla ortaya çıkan hallerde zorunlu olarak başvurulması gereken son çare olmalıdır.

Plan yapımı ve değişikliklerine yönelik temel ilkeler ile uyulması gereken usul ve esaslar 3194 sayılı İmar Kanununda ayrıntıya girilmeden belirtilmiştir. Buna karşın, imar plan değişikliklerine ilişkin uyulması gereken planlama ilkeleri, usul ve esaslar Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’de ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin bu tanımından, plan değişikliğinin yeni bir plan anlamına gelmeyecek, yürürlüktekiplan ana kurallarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte ve fakat kamu y ararının zorunlu kıldığı yeni unsurları mevcut plana ekleyecek değişiklikler olarak anlamak mümkündür(Yaşar, 2008, s.167).

Ayrıca, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin imar planı değişikliklerinde uyulması gereken esaslar başlıklı 27. maddesinde plan değişikliklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilmiştir. II. madde yanlış olduğundan doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum