Şehircilik Deneme Sınavı Sorusu #1344505

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi· Başkanlığının görevi nedir?


Kentlerdeki barınma sorununa sağlıklı bir çözüm getirilmesi amacıyla kamu kaynakları altyapısı hazır arsa üretimine yönlendirilmesi Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlevidir.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlevi, yapı üretiminde kullanılan inşaat malzemelerinin standartlara uygunluğu üretim aşamasında etkin olarak denetlenecektir. Konut yapım surecinde kalite kontrol yöntemi geliştirilecek ve uygulaması yaygınlaştırılacaktır.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlevi Türkiye'de konut üretim sektörünün teşvik edilerek hızlı artan konut talebinin planlı bir şekilde karşılanmasını sağlamak yönünde belirlenmiştir.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlevi, afet mahallerinde konut yapımının teşvik ve desteklenmesi ve toplu konut alanlarına arsa temin edilmesidir.

Kaçak yapılaşmayı ve gecekondu yapımını önleyici tedbirler alınacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Toplu konut idaresi başkanlığı, 1984 yılında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adıyla kurulmuş olup 1984 yılı 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ile sürekli ve yeterli kaynağa sahip özerk toplu konut fonu kurulmuştur. Ancak bu fonun yürürlükten kaldırılmasıyla, 2001 yılından itibaren Toplu Konut İdaresi gelirleri, gayrimenkul satış ve kira gelirlerinden, kredi geri dönüşlerinden, faiz gelirlerinden ve bütçe ödeneklerinden oluşmaktadır. Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlevi Türkiye'de konut üretim sektörünün teşvik edilerek hızlı artan konut talebinin planlı bir şekilde karşılanmasını sağlamak yönünde belirlenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum