Şehircilik Deneme Sınavı Sorusu #1344700

Aşağıdakilerden hangisi Birinci Beş Yıllık Kalkınma planında Türkiye'de büyükşehir yönetimine ilişkin görüşlerden biridir?


Bölgesel planlamada Doğu Anadolu bölgesi adı altındaki il ve çevreler ele alınmıştır. 

Metropolitan alanların planlanmasından sorumlu teşkilat hakkında hiçbir görüş mevcut değildir.

Yoğun göç ve çarpık kentleşme neticesinde ortaya çıkan sosyo-kültürel uyum sorunlarını azaltıcı önlemler alınması hedeflenmiştir.

Metropoller ülkenin en önemli merkezleri olarak finans, turizm, kültür ve sanat şehri kimlikleri ön plana çıkarılacaktır.

Metropolitan yönetim teşkilatları, metropolitan planlama alanı içindeki altyapı hizmetleri arasında koordinasyon kurma işlevini yerine getirecektir. 


Yanıt Açıklaması:

A, C, D ve E şıklarında yer verilen ifadeler Birinci Beş yıllık kalkınma planında büyükşehir yönetimine ilişkin yanlış görüşlerdir.  Örneğin, Bölgesel planlamada Doğu Anadolu bölgesi değil Doğu Marmara adı altındaki il ve çevreler ele alınmıştır. "Metropolitan yönetim teşkilatları, metropolitan planlama alanı içindeki altyapı hizmetleri arasında koordinasyon kurma işlevini yerine getirecektir" ifadesi Dördüncü Beş yıllık kalkınma planı çerçevesinde kararlaştırılmıştır. Metropollerin ülkenin en önemli merkezleri olarak finans, turizm, kültür ve sanat şehri kimliklerinin ön plana çıkarılması hedefi Yedinci ve Sekizinci Beş yıllık kalkınma planında hedeflenmiştir. Dokuzuncu Beş yıllık kalkınma planında Yoğun göç ve çarpık kentleşme neticesinde ortaya çıkan sosyo-kültürel uyum sorunlarını azaltıcı önlemler alınması hedeflenmiştir. 

B'de yer alan ifade doğru bir ifadedir. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum