Sendikacılık Deneme Sınavı Sorusu #1058967

Aşağıdakilerden hangisi 154 Sayılı Sözleşmede bahsi geçen, toplu pazarlığı özendirmek için alınacak ulusal koşullara uygun önlemler arasında yer almaz?


Toplu pazarlık, bu Sözleşmenin kapsadığı faaliyet alanlarındaki tüm işçi ve işveren grupları için geçerli olmalıdır.

Toplu pazarlık giderek bu Sözleşmenin 2. maddesindeki tüm konuları kapsayacak şekilde genişlemelidir.

İşçi ve işveren örgütleri arasında prosedür kuralları oluşturulması cesaretlendirilmelidir.

Toplu pazarlık, prosedür kuralları bulunmaması veya yetersiz olması veya uygunsuz olması nedeniyle engellenmemelidir.

Tüm çalışanlar ve işverenler, ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak amacıyla ulusal ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde örgütlenme özgürlüğüne sahip olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

154 Sayılı Sözleşmenin “Toplu Pazarlığın Özendirilmesi” başlığını taşıyan Üçüncü Bölümü’nde toplu pazarlığı özendirmek için ulusal koşullara uygun önlemler alınacağı ifade edilmiştir. 5. maddenin 2. fıkrasına göre “Bu maddenin 1.fıkrasında sözü edilen önlemlerin amacı: Toplu pazarlık, bu Sözleşmenin kapsadığı faaliyet alanlarındaki tüm işçi ve işveren grupları için geçerli olmalıdır; Toplu pazarlık, prosedür kuralları bulunmaması veya yetersiz olması veya uygunsuz olması nedeniyle engellenmemelidir; İşçi ve işveren örgütleri arasında prosedür kuralları oluşturulması cesaretlendirilmelidir; Toplu pazarlık giderek bu Sözleşmenin 2. maddesindeki tüm konuları kapsayacak şekilde genişlemelidir; İş uyuşmazlıklarının çözümlenmesi için kurulan organlar ve kullanılan yöntemler toplu pazarlığın özendirilmesine katkıda bulunacak şekilde anlaşılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum