Sendikacılık Deneme Sınavı Sorusu #1070948

I.  1995 yılında Anayasa’nın 53. maddesine bir fıkra eklenerek kamu görevlilerine örgütlenme ve toplu görüşme hakkı tanınmıştır. 

II. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla birlikte Anayasa’da kamu görevlileri
sendikalarına toplu pazarlık hakkı tanınmıştı.

III. 1995 yılından 2001 yılına kadar kurulan kamu görevlileri sendikaları, yasal bir
düzenleme ile faaliyet göstermiştir.

Kamu Görevlileri (Memur) Sendikacılığındaki Gelişmeler ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


I, II ve III

I ve II

I ve III

II ve III

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Kamu Görevlileri (Memur) Sendikacılığındaki Gelişmeler
1971 yılında Anayasa’da yapılan değişiklikten itibaren 1995 yılına kadar Türkiye’de kamu görevlilerinin sendikal hakları bulunmamaktaydı. 1995 yılında Anayasa’nın 53. maddesine bir fıkra eklenerek kamu görevlilerine örgütlenme ve toplu görüşme hakkı tanınmıştır. Ancak bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usulleri içeren Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu 2001 yılında çıkartılmıştır. Dolayısıyla 1995 yılından 2001 yılına kadar kurulan kamu görevlileri sendikaları, yasal bir düzenlemeden yoksun olarak faaliyet göstermiştir. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile kamu görevlilerinin hizmet kolu esasına göre, Türkiye çapında faaliyette bulunmak üzere serbestçe sendika kurabilecekleri, kurulmuş sendikalara üye olabilecekleri ve idareyle amaçları doğrultusunda toplu görüşme yapabilecekleri hükme bağlanmıştır. 12 Eylül 2010 tarihinde referandum sonucunda gerçekleşen Anayasa değişikliğine kadar kamu görevlileri idareyle amaçları doğrultusunda yalnızca toplu görüşme yapma hakkına sahipken referandumla birlikte toplu pazarlık hakkına kavuşmuşlardır. Anayasa’daki bu değişikliğe paralel bir şekilde 4688 sayılı Kanun’da 04.04.2012 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6289 sayılı Kanun’la değişiklik yapılmış, kanunun adı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu olarak değiştirilmiş ve kamu görevlilerine toplu
pazarlık hakkı verilmiştir. Türkiye’de kamu görevlilerinin örgütlenme ve toplu pazarlık düzenini Şekil 7.1. yardımı ile açıklamak mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum