Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #912048

Sermaye piyasasında fon talep edenlerle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Anonim ortaklıklar, Türk Ticaret Kanunun’da düzenlenen, iki veya daha fazla gerçek kişi ile kurulan ticaret şirketidir. 

Anonim ortaklıklar sadece pay senedi ihraç edebilir. 

Genel bütçeli kamu idarelerinden üniversiteler, mevzuatında izin verilen hâllerde sermaye piyasası aracı ihraç edebilir. 

Limited ortaklık şeklinde örgütlenmiş bir tüzel kişi olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sermaye piyasası aracı çıkarabilir. 

Belediyeler sermaye piyasası aracı ihracı yoluna gidebilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Anonim ortaklıklar, Türk Ticaret Kanunun’da düzenlenen, tüzel kişiliğe sahip, sermayesi paylara bölünmüş ve pay senedi çıkarma imkanı bulunan ticaret şirketidir. B şıkkı yanlıştır.  Anonim ortaklıklar sadece pay senedi değil tahvil, katılma intifa senedi gibi çok çeşitli sermaye piyasası araçları ihraç edebilir. C şıkkı yanlıştır. Özel bütçeli kamu idareleri arasında  Üniversiteler, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Dil Kurumu gibi çeşitli kurumlar sayılabilir. Bunlar, mevzuatlarında izin verilen hallerde sermaye piyasası aracı ihraç edebilirler. D şıkkı yanlıştır.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da anonim ortaklık şeklinde örgütlenmiş bir tüzel kişidir. Diğer kamu idarelerinde olduğu gibi, mevzuatının izin verdiği ölçüde TCMB’nin de sermaye piyasası aracı çıkarma yetkisi bulunmaktadır. E şıkkı doğrudur. Anayasa'nın 127. maddesi uyarınca mahalli idareler il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, yine kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir. Bu sayılanlardan özellikle belediyeler sermaye piyasası aracı ihracı yoluna gidebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum