Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #912196

Yatırım ortaklıklarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Yatırım ortaklıkları belirli yatırım araçlarından oluşan portföyleri işletmek için kurulmuş tüzel kişiliği olmayan ortaklıklardır. 

Gayrimenkul yatırım ortaklığının esas sermaye sistemini benimsemesi gereklidir.

Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, sermayelerini esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklardır. 

Değişken sermayeli yatırım ortaklıkları, sermayelerini esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklardır.

Değişken sermayeli yatırım ortaklıklarının çıkardığı paylardan,  yatırımcı payları, sahibine idari haklar vermez.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Yatırım ortaklıkları da yatırım fonları gibi belirli yatırım araçlarından oluşan portföyleri işletmek için kurulmuş ortaklıklardır. Ancak bunların yatırım fonlarından farklı olarak tüzel kişiliği bulunmaktadır ve anonim şirket şeklinde kurulmaları gerekmektedir. B şıkkı yanlıştır. Gayrimenkul yatırım ortaklığı: İlgili tebliğ ile belirlenmiş usul ve esaslar dâhilinde, gayrimenkul, gayrimenkul projeleri, gayrimenkule dayalı haklar, sermaye piyasası araçları gibi mal varlığı kalemlerinden oluşan portföyü işletmek amacıyla paylarını ihraç etmek üzere kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır. Ortaklığın, anonim ortaklık şeklinde kurulması ve kayıtlı sermaye sistemini benimsemesi gereklidir. C şıkkı yanlıştır. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, ilgili tebliğde öngörülen sermaye piyasası araçları ve borsalarda işlem gören kıymetli madenlerden oluşan pörtföyü işletmek amacıyla kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır. Bunların da anonim ortaklık şeklinde örgütlenmesi şarttır. Mevzuatı uyarınca sermaye sisteminin, kayıtlı sermaye sistemi olması zorunludur. D şıkkı yanlıştır.  Bu tür ortaklıklar, tıpkı diğerleri gibi, mevzuatın yatırım ortaklıkları için işletilmesine müsaade ettiği portföyleri işletecek olmakla birlikte, sermaye yapısı bakımından farklı özellik taşımaktadır. Değişken sermayeli yatırım ortaklıkları ile ilgili olarak kanunda, “sermayesi her zaman net aktif değerine eşit olan ortaklıklar” şeklinde bir sermaye kuralı getirilmiştir. Bahsi geçen net aktif değer, varlıkların toplamından, borçların çıkarılması suretiyle bulunan değerdir. E şıkkı doğrudur. Bu tür ortaklıklar, başta sermayeyi ilgilendirenler olmak üzere, anonim ortaklıkları düzenleyen Türk Ticaret Kanunu’nun bazı hükümlerine tabi değildir. Ayrıca bu tür ortaklıkların çıkardığı paylar, kurucu ve yatırımcı payları olmak üzere iki gruptan oluşur ve yatırımcı payları sahibine, idari haklar vermez. 

Yorumlar
  • 0 Yorum