Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1011071

  1. İmza yetkisinin sınırlandırılması - Bireysel yaptırım
  2. İşlem yasağı getirilmesi - Mali Nitelikte İdari Yaptırım
  3. İşletmeyle ilişiğinin kesilmesi - Mali Nitelikte İdari Yaptırım
  4. Tenzili rütbe uygulanması - Mali Nitelikte İdari Yaptırım
  5. İzinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin durdurulması - Bireysel yaptırım

Yukarıda verilen yaptırımlarla yaptırım türlerinden hangileri doğru eşleştirilmiştir?


I, II ve III

II, III ve IV

I, II ve V

I, III ve V

II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

İdari yaptırımların genel olarak sınıflandırılmasında esas alınan ayrımı ele alırsak, idari yaptırımları, nitelikleri itibarıyla bireysel, mali nitelikte ve disiplin yaptırımları olarak üçe ayırabiliriz.
• Bireysel İdari Yaptırımlar; Sermaye Piyasası Kurulunun uyguladığı idari yaptırımlar içinde çoğunluğu bu grup oluşturmaktadır. Bireysel idari yaptırımlar, kişinin bizzat kendine ya da sahip olduğu bazı haklara yönelik olarak uygulanan yaptırımlardır. Örneğin; imza yetkisinin sınırlandırılması ya da kaldırılması, izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin durdurulması.
• Mali Nitelikte İdari Yaptırımlar; İdari yaptırımların en büyük bölümünü oluşturan idari para cezaları, mali nitelikte olan idari yaptırımlardandır. İdari para cezalarının dışında mali sonuçlar doğuran idari yaptırımlar da bu gruba dahildir. Örneğin; Sermaye Piyasası Kanunu’nda öngörülen faaliyet izninin iptal edilmesi ya da işlem yasağı getirilmesi.
• Disiplin Yaptırımları; Disiplin yaptırımları, idari yaptırımların özel bir türüdür.
Bununla ilgili olarak 1.4.2014 Tarih ve 28959 sayılı Resmî Gazete’de yayımlan Sermaye Piyasası Kurulu Disiplin Amirleri Yönetmeliği hazırlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum