Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Deneme Sınavı Sorusu #694157

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel çevrim içi turizm aracılarını ifade etmez?


GDS (Global Dağıtım Sistemleri)

CRS (Central/Merkezi Rezervasyon Sistemleri)

TVC (Travel Click)

IDS (İnternet Dağıtım Sistemleri)

OTA (çevrim içi seyahat acentaları)


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel çevrim içi turizm aracılarını aşağıdaki şekilde ifade etmek mümkündür. 

• GDS (Global Dağıtım Sistemleri), ticari profesyonellerin geniş ağlarını kullanarak, turizm ürün/hizmet arzcı/sağlayıcıların geniş veri tabanlarına erişmeyi sağlayan bilgi sistemleridir. Otel ve bilet satışına odaklanmış, sağlayıcılara bir ücret yükleyen yapılardır. (Örnek; Amadeus, Sabre) 

• CRS (Central/Merkezi Rezervasyon Sistemleri), turizm sağlayıcıları ile IDS (İnternet Dağıtım Sistemleri) ya da GDS’leri birbirine bağlar. GDS’lere erişemeyen küçük sağlayıcılar için yararlıdır. Sabit ücret ya da işlem/komisyon ücreti alırlar. 

• IDS (İnternet Dağıtım Sistemleri), son kullanıcılarla turizm sağlayıcıların bağlantısını ifade eder. Genel olarak konaklama, uçuş ve araç kiralama satışı gerçekleştirirler. Rezervasyon işlem ücreti alırlar. Bu sistemdeki en önemli oyuncular çevrim içi seyahat acentaları (OTA), yani sadece internette var olan acentalardır. OTA lar, diğer aracı (Sanal Tur Operatörleri) veri tabanlarına erişen sanal seyahat acentaları ve kendi veri tabanlarını yöneten seyahat acentaları olarak ikiye ayrılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum