Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Deneme Sınavı Sorusu #740260

Aşağıdaki İntranet ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?


İntranet kavramı internetle farklı teknik özellikler gösterir.

Kapsamı tüm dünyadır.

Havayolları CRS’leri konusunda sözü edilen işletmelerine ait ‘in house’ sistemler ve KYS’ler, havayolu işletmelerinin sistem içi bütün bilgilerini barındıran intranet sistemlerdir.

Turizm endüstrisinde intranet sistemler sadece seyahat acentalarında kullanılır.

Bütünleşmiş tur operatörlerinin kendi birimlerinde kullandıkları ve bütünleştikleri diğer kuruluşlarla veri alış-verişini sağladıkları ağlar da sisteme dışarıdan girişin engellendiği intranetlerdir. 


Yanıt Açıklaması:

İntranet kavramı gerçekte internetle aynı teknik özellikleri gösteren ancak kapsamı tüm dünya olmak yerine bir organizasyon ya da organizasyona bağlı birimlerle sınırlandırılan bilgisayarlar arası ağdır. İntranet kullanımında amaçlanan, organizasyon (şirket, üniversite, otel vb.) dâhilindeki kullanıcıların organizasyon bilgilerine güvenli bir ortamda ulaşmaları, kullanıcıların sisteme girdikleri bilgilerin sistem içi diğer kullanıcılar tarafından görülebilmesi ve sistem içi veri alış-verişinin güvenli olarak gerçekleştirilmesidir. Turizm endüstrisinde intranet sistemler yaygın olarak konaklama işletmelerinde ve tur operatörlerinde kullanılırlar. Konaklama CRS’leri konusunda sözü edilen zincir konaklama işletmelerine ait ‘in house’ sistemler ve KYS’ler, konaklama işletmelerinin sistem içi bütün bilgilerini barındıran intranet sistemlerdir. Bütünleşmiş tur operatörlerinin kendi birimlerinde kullandıkları ve bütünleştikleri diğer kuruluşlarla veri alış-verişini sağladıkları ağlar da sisteme dışarıdan girişin engellendiği intranetlerdir. Intranet sistemler turizm endüstrisindeki diğer büyük organizasyonlar olan oto kiralama şirketleri ve havayolu şirketleri tarafından da kullanılmaktadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum