Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Deneme Sınavı Sorusu #800349

Aşağıdakilerden hangisi mekânsal dağılım ve süreleri bakımından sınıflandırılan tur çeşilerinden biri değildir?


Bağımsız Turlar (Independent Tours)

Tatil Turları (Sejour - Resort Holiday)

Gezme-Görme Turları (Sightseeing - Touring Holiday)

Hafta Sonu Turları (Weekend Tours)

Dinlenme Turları (Sejour Tours)


Yanıt Açıklaması:

Mekânsal Dağılım ve Süreleri Bakımından Tur Çeşitleri:

Dünya genelinde seyahat acentalarının ve tur operatörlerinin düzenlediği turlardır. Ülkemizde de turlar mekânsal dağılımı açısından üç ana grupta toplanmaktadır.
a. Tatil ve Dinlenme Turları (Sejour - Resort Holiday) Bunlar adından da anlaşılacağı üzere tatil ve dinlenmeye yönelik olup, genellikle deniz ve güneş olgusunun hâkim olduğu turlardır. Bu turların süresi bir ile üç hafta arasında
değişir ve süre uzadıkça birden fazla merkezde konaklamayı da içerebilir. Bu turlarda çevreye günübirlik geziler de dâhil edilmiş olabileceği gibi, fiyatı belli fakat esas tur fiyatının içine dâhil edilmemiş, isteğe bağlı günübirlik gezi olanakları da hazırlanabilir.
b. Gezme-Görme Turları (Sightseeing - Touring Holiday) Bu tür turlar bir yerin gezilmesini içeren, müze ve ören yeri gibi ziyaretlerin yapıldığı turlardır. Eğer tur, gezinin başladığı yerden uzak bir mesafeye gidiş ve aynı noktaya dönüş şeklinde olursa buna “excursion” adı verilir. Gezme ve çeşitli çekicilikleri görme eğiliminin hâkim olduğu bu turlar belirli bölgelere yönelik değildir. Bu nedenle ülkenin ya da dünyanın herhangi bir yerine düzenlenen gezme görme turları vardır. Bu turlar birkaç ülkeyi ya da her ülkede birkaç merkezi kapsayabilir ve süreleri 15-30 gün arasında değişir. Turlarda bir ülkede değişik merkezlerde ortalama 4-5 gün konaklama yapılır.
c. Hafta Sonu Turları (Weekend Tours) Cuma ve pazartesi günlerini de kapsayabilen ve en fazla 4 geceleme ile belirli bir merkezde (genellikle büyük kentlerde) gezme, alışveriş, eğlence gibi faaliyet amaçlı turlardır. Özellikle Avrupa ülkelerinde bu turlar oldukça gelişmiştir ve kısa uçuş mesafesindeki ülkelere yönelik çok sayıda turlar düzenlenmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum