Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Deneme Sınavı Sorusu #740226

Aşağıdaki bilgilerden hangisi Travelport GDS’ne aittir ?


1983 yılında uluslararası bir yapıya kavuşarak Kanada’daki seyahat acentalarının kullanımına sunulmuştur.

Alman ulusal CRS’si hâline gelen Start sisteminin %10 hissesini almış ve Start’la birlikte çalışarak paket tur pazarına girmiştir.

Daha önce Galileo adıyla (ABD, Kanada, Meksika, Japonya ve Karaib Adaları’nda ise Apollo) hizmet veren GDS’nin 2006 yılında Cendant şirketinden 4.3 milyar ABD doları karşılığında satın alınması ile kurulmuştur.

1974 yılına kadar tamamen havayolu CRS’si olarak AA’nın ofislerinde kullanılan sistem, 1974’de AA’nın diğer birkaç havayolu şirketiyle ortak girişim anlaşması sonucunda birden fazla havayolu şirketinin kullandığı bir CRS hâline gelmiştir.

Günümüzde Avrupa’nın ve dünyanın en büyük pazar payına sahip GDS’sidir.


Yanıt Açıklaması:

Travelport konsorsiyumu daha önce Galileo adıyla (ABD, Kanada, Meksika, Japonya ve Karaib Adaları’nda ise Apollo) hizmet veren GDS’nin 2006 yılında Cendant şirketinden 4.3 milyar ABD doları karşılığında satın alınması ile kurulmuştur. Konsorsiyum aynı yıl dönemin dördüncü büyük GDS’si olan Worldspan’i 1.4 milyar ABD doları karşılığı satın alarak iki büyük GDS’yi Travelport adıyla birleştirmiştir. Köken olarak Galileo GDS’si United Airlines tarafından geliştirilmiş ve sonraki yıllarda KLM, Alitalia gibi Avrupalı ortakları olmuştur. Worldspan ise ABD’li havayolu işletmelerinden TWA ve Delta Airlines öncülüğündeki 12 Asya kökenli havayolu şirketinin ortaklığının bulunduğu bir GDS’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum