Şirketler Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #974355

I. Devrolunan işletme, tüm aktif ve pasifi ile yeni kurulacak olan şirkete geçer.

II. Devredilen net değer (varlıklar – borçlar = özkaynaklar) sermaye taahhüdüne eşit olabileceği gibi fazla veya noksan da olabilir.

III. Ticari bir işletmeden yeni kurulan bir işletmeye aktarılan ticari mal demirbaş gibi varlıklar KDV’ye tabi değildir.

Yukarıda verilen bilgilerden hangisi yada hangileri komandit şirket kurarken sermaye olarak işletme konulmasıyla ilgili doğru bir bilgidir? 


I. ve II. 

Yalnız III. 

II. ve III. 

I. ve III. 

I.- II. ve III. 


Yanıt Açıklaması:

Kurucu ortaklar sermaye taahhütlerini nakit veya diğer iktisadi kıymetler ile yerine getirebilecekleri gibi sahibi oldukları bir işletmeyi de devredebilirler. Böyle bir durumda devrolunan işletme, tüm aktif ve pasifi ile yeni kurulacak olan şirkete geçer. Devredilen net değer (varlıklar – borçlar = özkaynaklar) sermaye taahhüdüne eşit olabileceği gibi fazla veya noksan da olabilir. Fazlalık veya noksanlıklar ortağın cari hesabında izlenir. şirket ortaklarının sermaye taahhüdü karşılığında kendi şahsi malvarlıklarından getirdikleri ayni değerler Katma Değer Vergisine tabi değilken ticari bir işletmeden yeni kurulan bir işletmeye aktarılan ticari mal demirbaş gibi varlıklar KDV’ye tabidirler. Bu tür varlıkların KDV hariç tutarları bilançoda verilmemiş ise KDV’nin ayıklanması ve ilgili hesaba kaydının yapılması gerekmektedir

Yorumlar
  • 0 Yorum