Sistem Analizi Ve Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1110346

  1. İçerik bilinci
  2. Hataların önlenmesi
  3. Hata telafisini basitleştirmek
  4. Tutarlı gramer düzeni kullanmak

Yukarıdakilerden hangileri gezinim tasarımındaki temel prensipler arasında yer alır?


I ve II

II ve III

III ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Gezinim tasarımında temel prensipler şunlardır:

Hataların önlenmesi: İlk prensip, kullanıcının hata yapmasını engellemektir. Kullanıcı hataları, zaman kaybına ve düş kırıklığına neden olur. Sıklıkla karşılaşılan hatalar, kullanı­cının sistemi kullanmaktan vazgeçmesine neden olabilir. Hataları azaltmak için, komutlar ile eylemlere uygun etiketlemelerin yapılması ve sunulan seçeneklerin sınırlandırılması gerekir. Eğer, birden çok benzer seçenek aynı menüde bulunuyorsa ikinci düzey menü oluşturulabilir.

Kullanılamayacak komutların gösterilmemesi gerekir. Bulunan içerikte kullanılama­yacak seçenekler varsa gri tonlamalı ve seçilemez olarak gösterilebilir. Böylece, kullanı­cıya, bu seçeneğin bulunduğu ama içinde bulunulan durumda bunun seçilemeyeceği be­lirtilebilir.

Kullanıcı kritik, geriye dönüşü olmayan bir işlem seçerse kullanıcıya bu durumu be­lirtmek ve onay istemek gerekir.

Hata telafisini basitleştirmek: Kullanıcı, mutlaka hata yapacaktır. Sistem, kolayca bu hatayı düzeltme imkânı sunmalıdır. Sistem “geri al” düğmesine sahip olabilir ve bu düğme ile hatalı işlem öncesine dönülebilir. Ancak bazı işlemlerde bu çok daha karmaşık olabilir

Tutarlı gramer düzeni kullanmak: Dil bilgisi düzeninin seçilmesi önemli bir karardır. Birçok komut, kullanıcıdan nesneyi (dosya, kayıt, kelime vb.) ve nesne üzerinde gerçek­leştirilen eylemi (kopyala, sil vb.) belirtmesini gerektirir. Arayüz, önce nesne sonra eylem seçimi ya da önce eylem sonra nesne seçimini gerektirebilir. Hangisi tercih edilirse edilsin, sistemin tamamında tutarlı bir biçimde aynı düzene başvurulması gerekmektedir. Birçok kullanıcı, nesne–eylem düzenine alışıktır ve günümüzde tasarımlarda bu düzen tercih edilmektedir. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum