Siyasal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1236558

Aşağıdaki lobicilik tanımlarından hangisi yanlıştır?


Lobicilik; yerel, ulusal ya da uluslararası düzeyde, örgütlerin amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik hükümet politikalarını etkileme çabasıdır.

Lobicilik, ekonomik sistemin önemli parçaları olan yasama ve yürütme yetkisini elinde bulunduranları veya bu kişilerle yakın temasta bulunan kimseler üzerinde etkili olma faaliyetidir.

Lobicilik faaliyetleri bir grup ya da topluluk adına, hükümet kararlarını yönlendirmeye ve iknaya dayalı, planlı ve stratejik halkla ilişkiler çalışmalarıdır.

Lobicilik; “halkın, baskı gruplarının, şirketlerin yada lobilerin, ülkelerinde veya yabancı ülkelerdeki yasama, yürütme hatta yargı organlarına yönelik, çıkarları doğrultusundaki yasaların desteklenip desteklenmemesi konusunda, baskı gruplarının yetkilileri, ülke temsilcileri veya kiralanan lobiciler aracılığıyla sürdürdükleri bir dizi organize eyleme verilen addır”.

Yasa çıkarma ve yürütme yetkisini elinde bulunduran siyasal mekanizmaları açık gerekçelerle bilgilendirme ve bu yolla etkileme çalışmaları lobicilik olarak adlandırılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Lobicilik, ekonomik sistemin değil siyasal sistemin önemli parçaları olan yasama ve yürütme yetkisini elinde bulunduranları veya bu kişilerle yakın temasta bulunan kimseler üzerinde etkili olma faaliyetidir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum