Siyasal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1312771

Aşağıdakilerden hangisi siyasal iletişimle alakalı yanlış bir ifadedir?


Siyasal iletişimde mesajı verenler genelde bireysel yapılardır.

Siyasal iletişim, seçim dönemlerinde seçmen davranışlarını etkilemek üzerine kuruludur.

Siyasal iletişimde verilen mesajlar siyasal amaçlıdır. 

Mesajlar siyasi kimliği olan bir kurum, örgüt ya da belli bir topluluk adına hareket eden kişi ya da gruplar tarafından verilir.

İletişimin seçmenlerde istenen etkiyi yaratabilmesi için mesajların hedef kitlenin yapısına ve niteliklerine uygun kodlanması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

“Siyaset, (politika) kavramı aslen Latince kökenlidir ve kente ait anlamına gelmektedir” (Aziz,
2011: 3). Siyasal iletişim olgu ve süreci sürekli değişim göstermektedir. Tarihsel gelişim içinde Antik
Çağ, eski Yunan devletindeki siyasal iletişim olgu ve süreci ile orta çağ, yeniçağ ve günümüzdeki yaklaşım ve yöntemler tamamen farklıdır. Bunun nedeni toplumların durağan değil, dinamik yapılara
sahip olmalarıdır. Örneğin; eski Yunan’da yapılan yüz yüze siyasal iletişim yerini günümüzde daha
karmaşık ve teknolojik bir sürece bırakmıştır. Siyasal söylemde bulunan aktörler değişmiştir. Aziz’e
göre, yeni siyasal aktörler tarafından yeni siyasal mesajların üretildiği ve üretilen bu mesajların hedef
kitlelere aktarımda hedef kitleye aktarılmasında kullanılan yöntem ve teknikler de sürekli değişim
göstermiştir. Siyasal iletişimde mesajı verenler genelde örgütlü yapılardır. Bu tür mesajlar ya doğrudan siyasi kimliği olan bir kurum ya da örgütten ya da belli bir topluluk adına hareket eden kişi ya da gruplar tarafından verilir. Bu mesajlar kamuoyu adına oluşturulur, gündeme getirilir ve hedef kitlelere iletilir. Siyasal iletişimde alıcı hedef kitleler de farklıdır. Siyasal partilerin siyasal hedeflerinde alıcı kitle özellikle seçim kampanyalarında seçme hakkını almış genç ve yetişkinlerdir. Siyasal iletişimde verilen mesajlar siyasal amaçlıdır ve bu mesajlar siyasal eyleme yöneliktir. Ancak iletişim eyleminin seçmenlerde istenen etkiyi yaratabilmesi için gönderilen mesajların hedef kitlenin yapısına ve niteliklerine uygun olarak kodlanması ve kolay anlaşılır olması gerekmektedir. Her seçmenin, birbirinden farklı alt kültürlere ait olduğu, farklı eğitim, ekonomik ve sosyal düzeye sahip oldukları unutulmamalıdır ve gönderilen siyasal mesajlar her seçmenin anlayabileceği kolay ve erişilebilir bir nitelik taşımalıdır. Siyasal iletişimin bu nitelikleri, toplumlarda katılımcı bir demokratik yapının yerleşebilmesini sağlama sorumluluğu açısından da önemlidir. Çünkü bu iletişim etkinliği sayesinde sıradan bireyler için ulaşılamaz gibi görünen yönetici kesim ulaşılabilir bir yakınlığa gelmekte, seçmenler oluşturdukları kamuoyu fikrini açıklayabilmekte, farklı kaynaklardan elde ettiği ve oy verme davranışı konusunda bilinç geliştirmesini sağlayan enformasyonları alabilmekte ve siyasal bağlamda aklında yanıtlanmamış olarak bekleyen sorulara yanıt bulabilmektedir. Ancak bunların tümüyle mümkün olabilmesi için siyasal iletişim etkinliğinin iki ucunda bulunan politik aktörlerin ve seçmenlerin ortak bir noktada buluşması gerekmektedir. Bu da ancak, siyasal iletişim etkinliğini çoğunlukla başlatan taraf olarak politik aktörlerin, genel seçmen kitlelerine uygun içerikler oluşturup sunmasıyla mümkün olabilir. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum