Siyasal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1312900

Aşağıdakilerden hangisi lobicilikte bilinmesi gereken hedef kitlenin niteliklerinden biri değildir?


Lobicilik faaliyetlerinin hedef kitlesi toplum tarafından yönetim için seçilmiş kişiler olduğundan, eğitim seviyesi üst düzeydedir.

Hedef kitle olarak yasama ve yürütmede etkin rol sahibi olan bürokrasinin iletişim yetenekleri lobiciler kadar yüksek değildir; bu yüzden, bir lobici bürokratik engelleri kolaylıkla aşabilir.

Lobicilerin hedef kitleleri olarak siyasal aktörlerin tümü belli bir siyasal parti ekseninde yer almaktadır ve bu bağlamda her biri halk desteğini sağlayacak stratejik bir hareketliliğin akışı içerisindedir.

Bir lobicinin etki altına almak istediği siyasal aktörün nereli olduğunu, hangi yerel kültürde yetiştiğini, etnik bir kökenin olup olmadığını bilmesi, genel kamuoyuna yönelik faaliyetlerinin de rotasını belirlemesi açısından önemlidir.

Lobicilerin birincil hedef kitlesi olan siyasiler de iyi bir siyasal iletişim uzmanı oldukları ve başarılı iletişim stratejileri belirlemek için sık sık kamuoyunun nabzını yoklama ihtiyacı duydukları için bir lobicinin gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmaları ile siyasal yapıya işlevsel bilgiler sağlayabilmesi gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Hedef kitle olarak yasama ve yürütmede etkin rol sahibi olan bürokrasinin iletişim yetenekleri de yüksektir, bu yüzden bir lobici bu iletişim beklentilerini karşılayacak bir profesyonellik içinde hareket etmelidir. Buna göre, doğru yanıt B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum