Siyaset Bilimi Deneme Sınavı Sorusu #1247690

2. Modern devletten önce geleneksel siyasal biçimler olarak aşiretler, feodal prenslikler ve bunlara benzeyen yapılar olmuştur ve bu yapılar le siyasal ilişkilerin bir durumu kesin hale gelmiştir bu durum aşağıdakilerden hangisidir?


a) Başkalarının üzerinde güç denemeleri ve bunun taşıdığı potansiyel gerçekçi yaklaşımlarla ortaya konabilir ve üzerinde tartışılabilinir.

b) Toplumun mukadderatına egemen olan güç ve otoritenin eylemleri ve bu eylemler karşısında toplum üyelerinin tutum ve davranışlarından oluşan bir etkileşim alanı vardır.

c) Farklı coğrafyalarda konumlanma gerçekçi siyasal yapının ilişkileriyle yol alma olmak üzere bu iki konu alınan konumların örgütlü olmasını sağlar ve fiziki cebir kullanmanın önüne geçer.

d) Öncelikle birinci olarak otoritenin örgütlü yapıları vardır bu örgütlü yapılar ile otoritenin kendisinin muhatap olduğu kesimlerin eylemlerini ele alması ve bunlar üzerinde düşünmesi gerçekçi bir yaklaşım değildir.

e) Bir topluda siyaset olgusu ve yaşanan siyasal yaşam, öncelikle toplumun varlığını bize gösterir ve ikinci olarak da bu toplumun sağlıklı yapısını ortaya koyar.


Yanıt Açıklaması:

Modern devlet veya geleneksel siyasal formlar olan aşiret, feodal prenslik veya

başka bir yapıda olsun, toplumun mukadderatına egemen olan güç ve otoritenin

eylemleri ve bu eylemler karşısında toplum üyelerinin tutum ve davranışlarından

oluşan bir “etkileşim alanı”nın mevcudiyeti tartışmasızdır. Bu sebeple her tür

toplum yapısında nitelikleri farklı olsa da bir iktidar ve siyaset olgusu ile bu olgu

çerçevesinde cereyan eden bir siyasal hayat gerçeği mevcuttur.

Yorumlar
  • 0 Yorum