Siyaset Bilimi Deneme Sınavı Sorusu #32593

John Locke'nin devlet kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Devlet öncesi doğa durumunu, bir savaş hali olarak tasvir eder. İnsanlar bu savaş haline son vermek üzere aralarında yaptıkları sözleşme ile can ve mal güvenliğini sağlama, yönetme, haklıyı haksızdan ayırt etmek ister.
Devlet sadece özel ilişkiler alanının koruyucusu sınırlı bir otorite olarak görülür. Devlet bizzat barış ve huzuru tesis etmeye çalışmaz yani topumun doğal işleyişine müdahale etmez, var olan düzeni korumaya çalışır.
Devlet, insanoğlu tarafından, bölünemez, piyasadan alınıp satılamaz olan belirli nitelikteki hizmetleri yerine getirmek üzere kurulmuştur.
İnsanda bulunan ölüm korkusu, rahat yaşama isteği, çalışarak elde ettiklerine sahip olma ve onlardan yararlanma umudu, onu bu savaş durumuna bir son vermeye yönelten nedenlerden bazılarıdır. Aklın ve sağduyunun gereği budur.
Devlet kuruluş amacıyla sınırlı, bu sınırları aşmaması gereken ve bu nedenle de yönetilenler tarafından sürekli denetim altında tutulması gereken bir araç olarak görülür.

Yanıt Açıklaması: Locke, insan doğası hakkında, Hegel ve Hobbes gibi kötümser değildir. Hobbes’in söylediği gibi devlet öncesi doğa durumu, insanın insanın kurdu olduğu bir savaş durumu değildir. İnsanların birbirlerinin canına, malına, özgürlüklerine saygılı oldukları ve sağduyu ile hareket ettikleri bir durumdur. Genel eğilim bu olmakla birlikte, yine de istisnai olarak bu durumun dışına çıkanlar da bulunabilir. Bu durumda saldırgana karşı kendini korumak doğal bir eğilim ve haktır. Ancak saldırıya uğrayanın hem davacı, hem de yargıç olması, saldırana karşı öç alma duygusuyla ölçüsüz davranması söz konusu olabilir, bu da toplumda yeni kargaşalara yol açabilir. İşte Locke’a göre devlet, insanların canlarına ve mallarına saldıranları cezalandırma yetkisini bir koruyucuya devretmesiyle doğmuştur. Locke, devleti sadece bu özel ilişkiler alının koruyucusu sınırlı bir otorite olarak düşünür. Ona göre devlet bizzat barış ve huzuru tesis etmeye çalışmaz yani topumun doğal işleyişine müdahale etmez, var olan düzeni korumaya çalışır. Locke’da doğa durumu aşamasında baskın olan çatışma ve huzursuzluk değil, barış ve erdemdir. Devlet çatışmayı engellemeli ve toplumu kendi haline bırakmalıdır. Yani Locke’nin istediği sınırlı ve zayıf bir devlettir.
Yorumlar
  • 0 Yorum