Siyaset Bilimi Deneme Sınavı Sorusu #32028

Aşağıdakilerden hangisi Farabi'nin siyasi yaklaşımını tanımlar?


İktidarı kullanan idareciler, savaşçılar, üretimi gerçekleştiren çiftçiler ve halk sınıflarından oluşmalıdır. Ahenkli bir devletin olması için bu sınıfların kendilerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir.
Siyasi davranışları “iyi” ve “kötü” gibi ahlaki kavramlarla değil kendi gerçekleri temelinde ele almıştır. Onun düşüncesinde amacın gerçekleştirilmesi için her türlü eylemin meşru olduğu anlayışı egemendir.
Topluma, toplumsal olayların arka planına ve olayların gerisindeki temel yasaları keşfe dikkat çekmiştir.
Şehirde yaşayanların arasındaki dayanışmayı ve ilişkileri kötü amaca doğru yönlendirmeleri mümkün olduğu gibi iyi bir amaca doğru yönlendirmeleri de mümkündür.
Güçler ayrılığı ilkesini savunmuş ve olaylar arasındaki zorunlu ilişkileri incelemiş ve bunun önemini vurgulamıştır.

Yanıt Açıklaması: Farabi, belli bir amaç ile bir şehirde toplanmış kimselerin meydana getirdiği topluluk anlamında kullandığı “medine” nin “faziletli bir şehir” olarak kurulabilmesi için gerekli şartlara değinmektedir. Platon’un “ideal devlet” yaklaşımına benzeyen Farabi’nin düşüncesi; “hayır, nasıl arzu ve iradeyle elde edilirse kötülükte arzu ve iradeyle elde edilir” çeklindedir. Şehirde yaşayanların arasındaki dayanışmayı ve ilişkileri kötü amaca doğru yönlendirmeleri mümkün olduğu gibi iyi bir amaca doğru yönlendirmeleri de mümkündür. Buna göre şehir sakinlerinin saadete erişmek için yardımlaştıkları bir şehir “fazıl” bir şehir olur.
Yorumlar
  • 0 Yorum