Siyaset Bilimi Deneme Sınavı Sorusu #32124

Nizamülmülk’ün Siyasetname’si Selçuklu Sultanı Melikşah’ın tavsiyesi üzerine kaleme alınmıştır. Eserde nasihatlerin yanında devrin olaylarına, Selçuklu Devleti’nin işleyişine, aksaklıklar ve alınması gereken tedbirlere, kurumlara işlerlik kazandırmak için yapılması gereken düzenlemelere de yer verilmiştir. Nizamülmülk’ün dinî değerler konusunda fazla titiz davranmadığı söylenebilir. Aşağıdakilerden hangisi Siyasetname'nin niteliklerinden biri değildir?


Meliklerin, emirlerin, vezirlerin, kadıların, hatip ve benzeri idarecilerin siyaset, ahlak ve davranışlarını tanzim etmek için yazılmıştır.
Devrin sapkın siyasal hareketleri hakkında da bilgi vermektedir.
Elli bir fasıldan ibarettir.
Hikaye başlığı ile tarihi olaylar özetlenir.
Ellinci fasıl “şarap meclisinin kurulması ve şartları”na ayrılmıştır.

Yanıt Açıklaması: Nizamülmülk’ün dinî değerler konusunda fazla titiz davranmadığı söylenebilir. Zira kitabın Otuzuncu Faslı “Şarap Meclisinin Kurulması ve Şartları”na ayrılmıştır. Eser meliklerin, emirlerin, vezirlerin, kadıların, hatip ve benzeri idarecilerin siyaset, ahlak ve davranışlarını tanzim etmek için yazılmış olup devrin sapkın siyasal hareketleri hakkında da bilgi vermektedir. Toplam elli bir fasıldan ibaret olan Siyasetname’de devlet yönetimiyle ilgili konular ele alınmakta ve yöneticinin yapması gerekenler belirlendikten sonra bununla ilgili tarihî ve dinî argümanlar sunulmaktadır. “Hikâye” başlığı ile özetlenen tarihî olaylardan yöneticilerin ders çıkarmaları, yaşanmış tecrübelerden faydalanmaları umulmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum