Siyaset Felsefesi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1346879

  1. Toplum sözleşmesiyle bireyler zora başvurma yetkisini ve gücü daha üst bir yetke olarak boyun eğecekleri kişiye ya da kurula bırakmak üzere aralarında anlaşırlar.
  2. Bireylerin birbirine aykırı olan özel birçok istençlerinin yerini tek ve genel bir istenç alır.
  3. Bireylerin bütün yetki ve güçlerini, bütün istençlerini tek bir istence, tek bir insana ya da tek bir kurula devretmeleridir.

Yukarıda maddelenmiş olan özellikler Hobbes'e göre ne için gereklidir ?


Adaletli yaşama hakkına sahip olmak için

Belirli toplum oluşturabilmek için

Devletin yönetimine dahil olabilmek için

Devletli yaşama geçiş için

Toplumlar arası anlaşma sağlayabilmek için


Yanıt Açıklaması:

Hobbes “Haklarından karşılıklı olarak vazgeçen iki ya da daha çok insanın bu edimine, sözleşme”der. Bu sözleşmeyle bireyler kendilerini koruma hakkı dışında bütün haklarından vazgeçerler. Yalnızca kendini koruma hakkından vazgeçemezler, çünkü bir insanın kendini korumaktan vazgeçmek üzere yapacağı her türlü sözleflme geçersizdir.
Bu sözleşmeyle doğa durumundan çıkılır ve toplum hâline geçilir. Toplum hâli ise
toplumsal düzen içinde yaşamak demektir. Doğa durumundan toplum durumuna
ve devletli yaşama geçiş sözleşmeyle başlar.Toplum sözleşmesiyle bireyler zora başvurma yetkisini ve gücü daha üst biryetke olarak boyun e¤ecekleri kifliye ya da kurula bırakmak üzere aralarında anlaşırlar. Toplum sözleflmesiyle böylece devlet kurulmufl ve doğa durumundan “yurttaşlık durumu”na geçilmiş olur. Bireylerin birbirine aykırı olan özel birçok istençlerinin yerini tek ve genel bir istenç alır. Böylece doğa durumundan çıkmak üzere yapılan toplum sözleşmesini Hobbes devletin zorunluluğunun temeli olarak görür.Buna göre doğru cevap devletli yaşama geçiş yani doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum