Siyaset Felsefesi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1347016

Aşağıdakilerden hangisi demokrasinin olumlu yönleri arasında sayılamaz?


İnsanlara yönetimde yapılan hataları düzeltme olanağı tanıması bakımından en erdemli yönetim biçimidir.

Seçilmiş iktidarlar, sonuçları doğrudan doğruya toplumu ilgilendiren kararların alınması sürecinde, topluma danışmamak gibi bir keyfiyete ve sorumsuzluğa kapılamazlar.

Herkesin görüşünü eşit ölçüde önemli ve değerli olarak hesaba katar.

İnsanın toplum içinde özgür istenci doğrultusunda kararlar alıp uygulamaya geçirebildiği, söyleminin ve eyleminin sorumluluklarıyla yüzleşebildiği biricik siyasal sistem demokrasidir.

Demokrasi, insanların bağımsızlık, özgüven, eleştirellik, tartışma kültürünü benimseme, başka bireylerin hak ve özgürlüklerini de gözetme gibi pek çok erdemini geliştirme olanağını fazlasıyla bulduğu bir yönetim biçimidir.


Yanıt Açıklaması:

A, B, D ve E şıklarında belirtilen durumlar demokrasinin olumlu özelliklerini ifade etmektedir. C şıkkında “Herkesin görüşünü eşit ölçüde önemli ve değerli olarak hesaba katma” durumu demokrasinin olumlu değil olumsuz bir özelliğini yansıtmaktadır. Herkesin görüşünü eşit ölçüde önemli ve değerli olarak hesaba katma, cahil/bilgisiz kimseler ile aydın/bilgi sahibi kimseleri bir tutmayı beraberinde getirir. Bu ise zaman zaman, toplumun geleceği için doğru ve sağlıklı kararların alınmasını zora sokmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum