Siyaset Felsefesi 2 Deneme Sınavı Sorusu #741539

Bünyesinde iki veya daha fazla kültürel topluluğu barındıran bir toplum kültürel çeşitliliğe iki şekilde tepki verebilir: Kültürel çeşitliliği olumlu karşılar, onu anlamak için merkeze koyar ve onun kendi varlığını sürdürmek üzere öne sürdüğü kültürel taleplere saygı duyar ya da bu toplulukları çoğunluk kültürü içinde eriterek asimile edebilir. Bu iki tepkiye verilen ad aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?


Ötekileştirme-asimilasyon

Radikal demokrasi-eritme potası

Liberal çokkültürcülük-radikal çokkültürcülük

Liberalizm-ırkçılık

Çokkültürcülük-monokültürcülük


Yanıt Açıklaması:

Çokkültürlü toplum bünyesinde iki veya daha fazla kültürel topluluğu barındıran bir toplumdur. Çokkültürlü toplum kültürel çeşitliliğe iki şekilde tepki verebilir: Kültürel çeşitliliği olumlu karşılar, onu anlamak için merkeze koyar ve onun kendi varlığını sürdürmek üzere öne sürdüğü kültürel taleplere saygı duyar ya da bu toplulukları çoğunluk kültürü içinde eriterek asimile edebilir. 

Birinci durumda, yönelim ve etik olarak çokkültürcü, ikinci durumda ise mono-kültürcü olursunuz. Her iki durumda da çokkültürlü bir toplumda yaşıyorsunuz, ama bunlardan sadece biri çokkültürcüdür.

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum