Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #51487

Türkiye’de sivil toplum-devlet ilişkisinin tabiyet ilişkisi olduğunu ve sivil toplumun gelişmesinin önündeki engelin topluma tümüyle hâkim olmak isteyen bürokratik devleti geleneği olduğunu ileri süren düşünceye göre sivil toplum; demokratik hak ve özgürlükler temelinde özerkleşme, özgürleşme ve çoğulculaşmanın yaşandığı, sivil erdemlerin ve kültürün geliştiği bir alan olmaktan çok devletin topluma nüfuz ettiği, devletin homojen bir toplum yaratma amacı ekseninde belirlediği ödevlerin topluma iletildiği ya da yaşama geçirildiği bir alan haline gelmiştir.Bu bilgilere göre, aşağıda yer alan hangi ifade, hukuki ve yasal zemin haricinde, enformel nitelikte olup homojen ve tektip bir toplum yaratma imasındadır?


Türkiye devleti bir cumhuriyettir.
Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.
Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır.
Anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Her Türk asker doğar.

Yanıt Açıklaması: A, B, C ve D şıklarındaki ifadeler, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının ilk dört maddesi olup uzlaşı sonucunda kabul edilmiştir. Ancak E şıkkındaki enformel ifade, genel-geçer ya da uzlaşı sonucu kabul görmüş bir ifade olarak kabul görmeyebilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum