Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1078369

Doğal toplum kavramsallaştırması ile ilgili doğru olmayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?


Doğal toplum kavramlaştırması, toplumsal hayatın dayandığı ilişkiler ağının, doğal dürtü ve zorunluluklar üzerine inşa olduğunu ileri sürer.

Doğal toplum kavramlaştırması yorumsamacı sosyal bilim anlayışına dayanır.

Doğal toplum kavramlaştırması, toplumsal hayatın içerdiği düşün, değer ve anlam sistemlerini pratik neden ve etkinliklerin bir türevi olarak görür.

Doğal toplum kavramlaştırması pozitivist sosyal bilim anlayışının bir ürünüdür.

Doğal toplum kavramlaştırmasına göre toplum, pratik ilişkilerin bir yansıması veya tasarımıdır.


Yanıt Açıklaması:

Doğal toplum kavramlaştırması, toplumsal hayatın dayandığı ilişkiler ağının, doğal dürtü ve zorunluluklar üzerine inşa olduğunu ileri sürer; toplumsal hayatın içerdiği düşün, değer ve anlam sistemlerini pratik neden ve etkinliklerin bir türevi olarak görür. Bu bağlamda, toplum, pratik ilişkilerin bir yansıması veya tasarımıdır. Doğal toplum kavramlaştırması pozitivist sosyal bilim anlayışının bir ürünüdür. Pozitivist sosyal bilim anlayışı, gerçekliği, insanın dışında olan bir şey olarak ele alır. Pozitivist yaklaşım, buradan hareketle, olgu-değer ayrımına giderek sosyoloğun toplumsal gerçekliği değer yargılarından bağımsız olarak inceleyebileceği ve objektif bir bilgiye ulaşabileceğini varsayar.Bununla birlikte Sembolik toplum kavramlaştırması yorumsamacı (hermenötik) sosyal bilim anlayışına dayanır. Yorumsamacı sosyal bilim anlayışına göre, toplumsal gerçeklik mahiyeti itibariyle doğal gerçeklikten farklıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum