Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #780264

Aşağıdakilerden hangisi Max Weber’in bürokrasi ile ilgili düşüncelerinden değildir?


Weber, bürokrasiyi modern yaşam koşullarının zorunlu bir sonucu olarak görmüştür.
Weber, teknolojik gelişmeye bağlı olarak toplumsal yaşamın daha karmaşık hale geleceği ve bu karmaşıklığı düzenleme ihtiyacı ile birlikte bürokrasinin toplum üzerindeki etkisinin daha da artacağı kanaatindeydi.
Weber’e göre, Bürokrasi, sahip olduğu bu kozu gizlilik ilkesi kalkanından yararlanarak, hiçbir aktörle paylaşmamakta ve söz konusu bilgi üzerinden güç devşirmektedir.
Weber’e göre, ister kitle demokrasisi isterse sosyalist toplum biçiminde karşımıza çıksın, modern devlet, bürokratizasyonun ete kemiğe bürünmüş biçimidir.
Weber’e göre, modern devlet içerisinde bireysel özgürlük bürokratik egemenliğe feda edilmiştir.

Yanıt Açıklaması: Nihayetinde modern devlet, toplumsal yaşam üzerindeki hâkimiyetini hayata geçiren bürokrasisi yoluyla da, diğer siyasal organizasyonlardan ayrılır. Bürokrasi, belirli amaçlar doğrultusunda eğitim alan, yetişen ve uzmanlaşan, belirli kurallarla iş başına gelen ve yine belirli kurallar doğrultusunda faaliyetlerini yürüten kamu görevlilerinden oluşur. Bürokrasi, sürekliliği, dakikliği, teknik bilgisi ve düzenli olarak tutulmuş dosya ve arşivleriyle, diğer örgüt türlerinden daha büyük güce ve etkinliğe sahiptir. Weber, bürokrasiyi modern yaşam koşullarının zorunlu bir sonucu olarak görmüştür. Weber, teknolojik gelişmeye bağlı olarak toplumsal yaşamın daha karmaşık hale geleceği ve bu karmaşıklığı düzenleme ihtiyacı ile birlikte bürokrasinin toplum üzerindeki etkisinin daha da artacağı kanaatindeydi. Bireylerin yaşamları daha fazla kontrol altına gireceği için Weber, bu gelişmeyi özgürlüğün aleyhine bir durum olarak görmüştür. Weber’e göre, ister kitle demokrasisi isterse sosyalist toplum biçiminde karşımıza çıksın, modern devlet, bürokratizasyonun ete kemiğe bürünmüş biçimidir ve modern devlet içerisinde bireysel özgürlük bürokratik egemenliğe feda edilmiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum