Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1082949

Aşağıdakilerden hangisi son zamanlarda sivil toplum tartışmalarında öne çıkan Robert D. Putnam'ın sivil toplumla ilgili düşüncelerinden birisidir?


Putnam'a göre Yeni Sol sivil toplumun korunmasında ve geliştirilmesinde önemli görevler üstlenmektedir.

Putnam'a göre sivil toplum bir alt yapı unsuru olarak piyasa ilişkilerini düzenleyen organizasyonları oluşturur.

Putnam’a göre sivil oluşumlar, toplumun beraberliğini ve demokratik yaşamı mümkün kılan sosyal sermaye, karşılıklı güven ve paylaşılan değerleri inşa etmektedir.

Putnam'a göre IMF geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere yardım sağlayabilecek en önemli devlet temelli olmayan kuruluştur.

Putnam'a göre kozmopolit insanlar yetiştirmek için devlet ve sivil toplum ihtiyaçlar doğrultusunda birlikte hareket etmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Son zamanlarda özellikle Robert D. Putnam sivil toplumdaki siyasal olmayan organizasyon ve derneklerin demokrasi için hayati önemine dikkat çeken isim olarak öne çıkmıştır. Putnam’a göre bu sivil oluşumlar, toplumun beraberliğini ve demokratik yaşamı mümkün kılan sosyal sermaye, karşılıklı güven ve paylaşılan değerleri inşa etmektedir. Sivil toplum, söz konusu değerlerin toplumsal bütünlük ile bireysel çıkarlar arasındaki bağı anlayarak siyasal alana aktarılmasında önemli bir role sahiptir.

Yorumlar
  • 0 Yorum