Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #780268

Aşağıdakilerden hangisi Marksist düşünürlerden Louis Althusser ile ilgili doğru ifadedir?


Toplumsal yaşamda son tahlilde belirleyici olan şeyin ekonomi olduğunu kabul ettiği için Marksist bir düşünürdür.
O da, diğer Marksist düşünürler gibi, siyaseti sınıf temelinde ele alır.
O’na göre tarihsel blok, tarihin belirli bir evresine denk düşen alt yapı ile üst yapı arasındaki bütünlüğe karşılık gelir.
Tarihsel blok bir kez oluştuktan sonra üst yapının da alt yapı üzerinde, dolayısıyla siyasetin de ekonomi üzerinde etkiye sahip olabileceğini kabul eder.
O, insanın kendisini verili olan birtakım yapılar içerisinde bulduğunu ve insani yaşamın bu yapılarca belirlendiğini kabul ettiği için hümanizmi reddeder

Yanıt Açıklaması: Althusser, Marksizm’in yapısalcı bir yorumunu sunar. Buna göre toplum çeşitli yapılardan oluşur ve toplumsal yaşam bu yapılar arasındaki ilişkilerce belirlenir. Althusser, insanın kendisini verili olan birtakım yapılar içerisinde bulduğunu ve insani yaşamın bu yapılarca belirlendiğini kabul ettiği için hümanizmi reddeder. Öte yandan, Althusser, son kertede ekonomik yapının belirleyici olduğunu düşünmesine rağmen, toplumu oluşturan yapıların görece özerk bir işleyişe sahip olduklarını ve karşılıklı olarak birbirlerini etkilediklerini kabul ettiği için ekonomizmi de eleştirir.
Yorumlar
  • 0 Yorum