Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #51481

Sivil toplumu “burjuva toplumu” (bürgerliche gesellschaft) olarak adlandıran Hegel’e göre kapitalist çıkar ilişkilerinin hüküm sürdüğü sivil toplum doğal olarak sürekli çatışma ve eşitsizliklerin yaşandığı bir alandır. Bu nedenle toplumda ahlaki bir düzenin sürmesi isteniyorsa, devletin daimi egemenliği kaçınılmazdır, zira devlet ahlaki hayatın yüksek bir biçimini temsil eder. Hegel’e göre devlet, sivil toplumun yanlışlarını düzeltme yetkisine ve yeteneğine sahiptir.Hegel'in bu görüşlerine göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Devlete bağlı güvenlik güçleri, ekonomik ve çalışma koşulları nedenleriyle eylem yapan işçilere zor kullanabilir.
Kamu yararına açılan, devlet destekli bir ihalede, siyasi tavrı iktidarla uyuşmayan bir firma en yüksek teklifi verse bile, ihaleye sahip olamayabilir.
İktidar partisi, çoğunlukla kendisine yakın siyasi görüş sergileyen inşaat şirketlerine verdiği ihalelerle, kamusal alanda, kamu yararına kentsel dönüşüm faaliyetleri yürütebilir.
Toplumda birtakım ideolojik yönlendirmelere teşebbüs eden ve halkı iktidara karşı kışkırtan, buna karşın devletin de önemli bir partneri olan sermaye sahibi, güçlü bir ekonomik örgüte karşı devlet yaptırım uygulayabilir.
Sermaye sahibi güçlü bir finans şirketi, devletin açtığı bir ihaleyi alabilmek için, yasal düzlemde yapılan kamu alımları haricinde devlete mülk bağışı yapabilir.

Yanıt Açıklaması: A, B, C ve E şıklarında, yasal olmayan, anti-demokratik, yolsuzluğa eğilimli, kayırmacı eğilimlerden söz edilirken D şıkkında belirtilen durum, Hegel'in görüşleri doğrultusunda, devletin egemenliğini sürdürmek adına ahlaki olmayan bir tavra karşı yaptırım uyguladığını ve ahlaki kıstaslara başvurduğunu göstermektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum