aof.sorular.net
Siyaset Sosyolojisi
Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı
Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #52068
Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #52068
"LaPabombara ve Weiner, partilerin doğuşunda rol oynayan dinamikleri açıklayan üç farklı kuramı “kurumsal kuram’’, “tarihsel kriz (durum) kuramı’’ ve “gelişmeci kuram’’ şeklinde ifade etmişlerdir." Buna göre, bu kuramlarla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Kurumsal kuramın öncülerinden Duverger'e göre, partilerin doğuşu, parlamento gruplarının ve seçim komitelerinin doğuşundan bağımsızdır.
|
Tarihsel kriz kuramı, siyasal partilerin parlamentolar içinden nasıl çıktıklarını açıklarlar.
|
La Palombara ve Weiner, partilerin doğuşunu hazırlayan ve birçok ülkenin siyasi seçkinlerinin karşı karşıya bulunduğu üç tür tarihsel kriz "meşruluk", "bütünleşme" ve "katılma krizleri" olarak sıralar.
|
Gelişmeci kurama göre, siyasi partilerin doğuşu ile modernleşme arasında bir ilişki bulunmaz.
|
Bütünleşme krizi, siyasi seçkinlerin sisteme katılma isteğindeki kişi ve grupların bu istek ya da çabalarını onaylamamasından, meşru görmemesinden kaynaklanan bir kriz türüdür.
|
Yanıt Açıklaması:
Doğru cevap C'dir. A yanlıştır çünkü partilerin doğuşu, parlamento gruplarının ve seçim komitelerinin doğuşuna bağlıdır. B yanlıştır çünkü tarihsel kriz kuramı, partilerin doğuşunu hazırlayan etkenleri, bir ülkede siyasi seçkinlerin karşı karşıya olduğu belirli sorunlar ve bu sorunlardan hareketle yöneldikleri amaçlar bağlamında açıklamaktadır. D yanlıştır çünkü gelişmeci kuram, siyasi partilerin doğuşunu modernleşmenin bir sonucu olarak görür. E yanlıştır çünkü bütünleşme krizi, uluslaşma sürecini ya da ulusal bir devlet yaratma girişimlerinin karşı karşıya geldiği sorunları dile getirmektir.
Yorumlar
- 0 Yorum