Siyasi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #48006

Roma İmparatorluğu’na adını veren Roma kenti ile ilgili aşağıdakil ifadelerden hangisi doğrudur?


İÖ VII. yüzyılda kurulduğu kabul edilen ve krallıkla yönetilen bir kent devletidir.Krallık İÖ 509’da yıkılır ve cumhuriyet rejimi kurulur ama bu yeni rejim esasta krallık mirasının üzerinde yükselmektedir.
İÖ VII. yüzyılda kurulduğu kabul edilir. Başlangıçta Roma’da özellikle yurttaşlığın öncelikli temel koşulu, belirli bir soya ait olabilmekti. Roma bu düşünce üzerinde yükselmiştir.
İÖ VII. yüzyılda kurulduğu kabul edilir. İÖ 560’ta iktidar halk tarafından ele geçirilerek soylu sınıflara ağır bir darbe vurulur. Ancak daha sonra soylular iktidarı yeniden ele geçirerek oligarşik rejimi yeniden inşa ederler.
İÖ VII. yüzyılda kurulduğu kabul edilir. Roma’da yurttaşların siyasal haklarının kullanımı çeşitli kurumlar aracılığıyla gerçekleşir. Bunların başında da krallık yıkıldıktan sonraki, yürütme işleri gelir.
İÖ VII. yüzyılda kurulduğu kabul edilir. Ticaret sayesinde zenginleşmiş bir şehirdir. Roma’nın siyasal haklara sahip nüfusu, yani yurttaşları dört ana sınıfa ayrılmıştır.

Yanıt Açıklaması: İÖ VII. yüzyılda kurulduğu kabul edilmektedir. Ancak daha sonra Etrüskler Roma çevresindeki yerleşimleri de kendi bünyelerine katarak Roma’yı bir kent devleti olarak inşa ederler. Fakat daha sonra Cumhuriyet rejimi ile yönetilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum