Siyasi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #47970

İÖ 492’den İÖ 449’a kadar çeşitli aralıklarla süren Pers Savaşlarının ardından Atina’da iki önemli gücün mücadelesi başlar. Bir yanda toprak sahipleri vardır; diğer yanda daha çok ticaret ve denizcilikle uğraşan kesimlerle emekçiler. Bunların oluşturduğu demokratlar isonomia ve isegoria’nın peşindedir.Adı geçen isonomia ve isegoria ne demektir?


İlki, her varlığın kendi varoluşuna içkin olan, nihai hedefi olan erek.İkincisi, karma bir siyasal yönetim biçimidir.
İlki, bir siyasal sistemde gücü elinde tutan kesimlerin kendi içlerinde parçalanması ve mücadeleye başlamasıdır.İkincisi, sıra dışı durumda anayasaların dışarıdan müdahalelerle değiştirilmesidir.
İlki, yurttaşlık hakları bakımından yasalar nezdinde eşitlik talebini gündeme getirmektedir.İkincisi ise konuşmada eşitlik ya da ifade özgürlüğü gibi düşünülebilirse de esasta doğrudan siyasal hak taleplerini içermektedir.
İlki, ikamet edilen yeri ifade etmektedir. İkincisi ise, “azınlığın ya da az sayıda kişinin yönetimi” anlamında kullanılmıştır.
İlki, toplumsal ve siyasal bir düzenlemeye gerek duyulan düzenlemeler.İkincisi, bütün siyasal kurumları susturacak bir konseydir.

Yanıt Açıklaması: İsonomia ve İsegoria demokratların zaferiyle biter ve demokratlar İÖ 444-429 yıllarında Perikles (İÖ 495-429)’le iktidar sahibi olurlar. Perikles döneminde Atina altın çağını yaşadığı gibi demokrasi de doruk noktasına ulaşır. Pers Savaşlarnın ardından arka arkaya gerçekleştirilen reformlarla bütün yurttaşların siyasal haklara tam anlamıyla eşit bir biçimde sahip olmalarına olanak tanınır. Alt sınıflara kapalı olan devlet görevleri herkese açık bir duruma getirilir.İşte Atina demokrasisi bu özelliklerinden ötürü modern çağlarda “doğrudan demokrasi” olarak nitelendirilecektir.Bu açıklamaların nezninde doğru cevap C seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum